L'ambient de Sant Jordi es desperta tard a Manresa però remunta amb l'arribada de clarianes

Durant les primeres hores del matí freqüentaven, pel Passeig, alumnes d'instituts i escoles, majoritàriament

Les parades de roses són les més nombroses a Manresa
Les parades de roses són les més nombroses a Manresa | AFT
23 d'abril del 2019
Actualitzat a les 20:40h
El temps és una variable important durant el dia de Sant Jordi, on carrers i places de tot Catalunya s'omplen de carpes a l'aire lliure plenes de llibres i roses. El centre neuràlgic de la Diada a Manresa és el Passeig Pere III: allà és on es concentren el major nombre de parades, encapçalades per entitats; associacions; alumnes de secundària (que volen contribuir a costejar el seu viatge de final de curs); agrupaments escoltes; llibreries; floriesteries; editorials, i, fins i tot, partits polítics (no oblidem que les eleccions municipals són a la cantonada).

La mala predicció meteorològica que s'advertia per avui (s'asseguraven pluges durant el matí), però, no ha fet esporuguir els venedors i venedores, que ben d'hora al matí ja han començat a muntar els envelats. Els que sí que han tardat més a sortir de casa han estat la resta de ciutadans. I és que a primera hora la pluja s'ha deixat veure una estona. Molt poca, per això, però la suficient com perquè els carrers quedessin remullats i la temperatura ambiental baixés una mica.

A partir de les deu les coses han començat a canviar amb l'arribada d'alumnes de primària d'escoles de la ciutat, acompanyats pels seus professors i professores. De fet, ja és una imatge habitual en el Sant Jordi manresà (si cau entre setmana), la de veure rengleres d'infants desfilant pel Passeig i aturant-se a les diverses parades de roses i contes. Llavors, però, el temps encara no acompanyava (el cel estava molt tapat), "però com a mínim ja no plou", comentaven alguns matrimonis de gent gran, l'altre col·lectiu que més freqüenta les primeres hores del dia.

Malgrat aquesta poca afluència primerenca, els venedors i venedores han anat tenint un degoteig constant de clients, que s'ha multiplicat pels volts de dos quarts de dotze del migdia, moment en el qual el cel ha començat a dibuixar clarianes de llum. Des de llavors, el Passeig no ha fet més que rebre la visita de més i més manresans, que celebraven que, finalment, la previsió de pluja hagués quedat en un no-res i que el sol s'imposés poc a poc als núvols.
 

Una parada de llibres al Passeig Pere III Foto: AFT


Les mateixes parades que l'any passat però amb una distribució diferent

Una de les coses que més ha sorprès als vianants que passaven pel Passeig era la distribució de les parades, sobretot al primer tram del Passeig (el que va de la Sant Domènec a Crist Rei). Si bé és cert que en altres ocasions hi havia espais en els quals no hi havia carpes perquè s'hi col·locaven taules i cadires dels bars annexos, enguany aquests "buits" han estat més vistosos que mai. L'exemple més clar es pot veure a la zona de la Xixonenca, just davant de la Creperia Bretona. Allà normalment sempre hi havia comerços, i aquest any no hi ha res. 

Tanmateix, i tal com ha assegurat l'Ajuntament de Manresa, el nombre de parades és pràcticament idèntic al de l'any passat. "Nosaltres donem permisos per trams concrets i la gent es col·loca com vol", manifesten des del consistori, tot concloent que aquest canvi en la distribució no vol dir que els permisos "s'hagin restringit", sinó que els comerciants, "s'han repartit diferent". 

Segons dades oficials, de les 179 parades que hi ha col·locades a tota la ciutat, 124 són de roses; 40 de llibres, i 15 d'altres materials i productes. D'aquestes 179 carpes, 84 són al Passeig (contant-hi Crist Rei); 21 a Sant Domènec; sis a la plaça Espanya; tres a la Plana de l'Om; una a la Fius i Palà; una a l'Onze de Setembre, i 63 a la resta de la ciutat.