Urbanisme

La connexió del camí de la Font de Fans amb la Creu del Tort serà una realitat el 2021

L'aprovació inicial de la modificació del POUM i d'un conveni entre l'Ajuntament i els propietaris de dos terrenys afectats també permetrà la construcció d'un mirador a les Escodines

per Redacció, 20 d'abril de 2019 a les 09:47 |
Simulació de tall del camí en el tram final fins a la Creu del Tort | AjM
L'Ajuntament de Manresa ha aprovat per unanimitat en el Ple municipal d'aquest dijous una modificació puntual del Pla d&rsqu o;Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i un conveni entre l'Ajuntament i els propietaris de dos terrenys afectats que permetrà resoldre la connexió entre el riu Cardener i el barri de les Escodines després de 19 anys de reivindicació veïnal.

L'aprovació d'aquestes actuacions arriba després que el 17 d'abril de 2018 l'Ajuntament de Manresa, els veïns, el Centre d'Estudis del Bages i l'Associació de Veïns de les Escodines van presentar la solució de consens que ha de permetre connectar el parc del Cardener amb el de Santa Clara, al barri de les Escodines.


La proposta era fruit d'una demanda veïnal que es remunta l'any 2000 i que havia de resoldre la connexió entre la creu del Tort i el camí de la Font de Fans, que arrenca a pocs metres del pont Vell i discorre pel costat del torrent del Tort. Actualment aquest camí acaba en un punt mort, sota una de les baumes de les Escodines.

La solució acordada proposava enllaçar aquest punt amb la font i la Creu del Tort i amb el carrer del Peix, a través d'unes finques de titularitat privada. A més, comptava amb la creació d'un nou espai lliure sobre la balma com a mirador orientat a la vall del Paradís i amb unes vistes excepcionals sobre el Carder i Montserrat i la col·locació d'unes escales per salvar els desnivells existents a la zona entre el carrer del Peix i l'espai situat sota la bauma de les Escodines, per enllaçar amb el camí de la Font de Fans.

Però per fer efectiu aquest acord calia la redacció i aprovació de dos documents, que són els que ara han rebut el vist-i-plau del Ple. Per una banda una modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que ha de fixar la nova ordenació i determinar els sòls públic necessaris per tal de permetre una connexió entre el camí de la Font de Fans fins la Creu del Tort i el carrer del Peix. Per l'altra, un conveni entre l'Ajuntament i les dues propietats afectades per establir els compromisos relatius a aquesta modificació puntual del POUM.
 

Recorregut que farà el camí entre el Pont Vell i la Creu del Tort. Foto: AjM


La modificació del POUM genera una zona verda

Pel que fa a la modificació del POUM, doncs, l'àmbit de transformació té una superfície de 337,90 m² i afecta a una sola propietat. A través de la modificació la propietat recuperarà la possibilitat de fer una petita edificació de 351,00 m² repartida en dues plantes ajustades a la topografia de la finca, de tal manera que la coberta d'aquesta construcció estarà a la cota del carrer del Peix. Una edificabilitat que ja havia tingut amb el planejament del 1997 però que va perdre el 2008 arran d'una modificació del Pla general.

A canvi, la propietat haurà de cedir 133,30 m² (el 39,45% de l'àmbit), que es convertirà en una zona verda pública. A més, 114,70m² d'aquesta coberta serà una servitud de pas públic i permetrà la creació d'un mirador sobre la vall del Paradís.

Els costos d'urbanització tant de la zona verda com de la coberta-mirador també hauran de ser assumits per la propietat. El resultat, doncs, serà que s'obtindran 248,00 m² de superfície d'espai públic (73,34% del sòl).

Un conveni per ampliar els espais públics

Pel que fa al conveni, té per objectiu ampliar el sistema d'espais lliures més enllà de l'àmbit de transformació proposat en la modificació del POUM per donar continuïtat al recorregut de vianants i ampliar l'espai públic destinat a mirador. Per altra banda, pretén regularitzar les finques privades.

Fruit d'aquesta redistribució l'Ajuntament obté 46,47m² més de sòl púbic que se sumarà al sòl d'ús públic de la modificació fins a arribar a una superfície total de 294,47m². Aquest intercanvi de porcions de finques entre els propietaris i la cessió d'espai públic es fa sense cap cost econòmic ni per l'Ajuntament ni pels propietaris.

El conveni també regula les condicions de manteniment de la servitud de pas de la coberta de la finca privada de forma que l'Ajuntament assumirà el manteniment del mirador fins a la capa d'impermeabilització.

Per altra banda l'Ajuntament assumeix els costos de construcció de la tanca de separació entre l'espai públic i la parcel·la privada situada a la banda oest, la construcció de les escales que han de permetre salvar el desnivell de 15 metres entre la part inferior de la bauma i la zona verda i els 5 metres entre la zona verda i la coberta-mirador i també la indemnització d'un mur ja construït per un import de 3.136 euros.

Pla per etapes fins el 2021

Finalment s'estableix un pla d'etapes que permeti tenir finalitzada tota la connexió del camí de la Creu del Tort l'any 2021.

Un cop aprovats inicialment pel Ple, els dos documents tindran una exposició pública d'un mes. Passat aquest termini el conveni podrà ser aprovat definitivament. Pel que fa a la modificació puntual del POUM encara quedarà pendent l'aprovació provisional, en un segon ple, i la definitiva, que anirà a càrrec de la Generalitat i que es preveu que sigui a finals d'any.

Amb l'aprovació definitiva ja es podrà procedir a la inscripció al registre de les finques, redactar el projecte d'urbanització i executar les obres que permetin la recuperació d'aquest històric recorregut llargament reivindicat.

 

Participació