Diverses actuacions reforcen la seguretat de l'R4 dins de l'àmbit dels Polvorers

Els treballs, alguns d'ells ja enllestits, han actuat sobre diversos factors de risc per a les circulacions ferroviàries

Tram on es concentren les actuacions d'ADIF
Tram on es concentren les actuacions d'ADIF | XVEC
XVEC
19 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:17h
L'Administrador d'infraestructures ferroviàries (ADIF) realitza diversos treballs de millora de la infraestructura en aquest tram, que encara manté un límit especial de velocitat. La Diputació de Barcelona ha instal·lat barreres de protecció a la carretera, en un tram proper a la via. 

La zona del balç dels Polvorers de Manresa concentra una sèrie d'obres encarades a millorar la seguretat de la infraestructura ferroviària de les línies R4 i R12. Els treballs, alguns d'ells ja enllestits, han actuat sobre diversos factors de risc per a les circulacions ferroviàries. 

Per una banda, l'Adif realitza treballs de reforç puntual al talús exterior del terraplè de transició, entre el pont de la Riera de Rajadell i el mur de contenció inferior de la superestructura, just a sota la paret del Balç dels Polvorers. Aquests treballs consisteixen en l'aixecament d'un mur de grans blocs de pedra i el seu posterior reblert de terra. L'actuació es realitza en un punt afectat per dinàmiques de drenatge d'aigua, que havien descalçat parcialment tant la fonamentació d'un dels pilars de la catenària, com la canalització de cablejat paralel·la a la via. Els treballs que ara es realitzen busquen consolidar l'estabilitat del talús en aquest punt, reforçant la seguretat de les circulacions ferroviàries. 
 

Mur de pedra per contenir el talús sota la via del tren. Foto: XVEC


Aquests treballs s'emmarquen dins del paquet de manteniments que ADIF està duent a terme a la zona, un esforç inversor que s'ha desplegat a través d'altres actuacions, com ara el sanejament i rejuntat puntual del mur de contenció inferior, de paredat de pedra, així com el polèmic mallat complet de la paret del Balç dels Polvorers. 

Paral·lelament i en coordinació amb Adif, la Diputació de Barcelona ha enllestit les tasques d'instal·lació de barrera metàl·lica de seguretat en el tram més anivellat entre la carretera vella i les vies, reforçant així la seguretat tant de la carretera com de les vies.