Troben un plànol comercial de Manresa de l'any 1922

per Redacció , 17 d'abril de 2019 a les 08:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Plànol comercial de Manresa de l'any 1922 (clicar per fer gran) Foto: Montse Zurita


La filla i neta de comerciants Montse Zurita va trobar un plànol comercial de Manresa de l'any 1922, mentre cercava documentació i fotografies històriques de Queviures Plans, el comerç del seu avi, Rafel Plans, i del seu pare, l'Albert Zurita. Ella cercava fotos, rebuts o factures i es va trobar amb un document doblegat en cinc plecs que li va cridar l'atenció. Quan el va desplegar va veure que es tractava d'un plànol de Manresa, patrocinat per comerços, i a punt de complir 100 anys, ja que és de l'any 1922. Va ser imprès a la Impremta Sant Josep.


La Montse Zurita va fer arribar als autors del bloc Apugem la persiana aquest document. Es tracta d'un document que amida 64×87 centímetres i se suposa que es tractava d'un plànol pensat per a ésser penjat a la paret.

El document es conserva relativament bé malgrat algunes petites marques que s'han fet en les interseccions dels doblecs. La Montse Zurita l'ha trobat al rebost de la segona botiga familiar, l'Herboristeria Sant Miquel, que regentava la seva mare, l'Antònia Plans i que, essent ja un comerç centenari, continua molt viu.


El plànol mostra un dibuix de la Manresa de l'any 1922 envoltat de diverses insercions publicitàries de comerços, magatzems i fabricants de Manresa. En concret són 39 anuncis, més el del propi editor del plànol, Anuncis Apolo.

 

Participació