Els Gegants Vells de Súria recuperen la seva història centenària

Ballada dels Gegants Vells de Súria
Ballada dels Gegants Vells de Súria | AjSú
Redacció
16 d'abril del 2019
Actualitzat a les 15:01h
Una ballada inèdita dels Gegants Vells de Súria a l'Església del Roser va culminar dissabte 13 d'abril l'acte de presentació del llibre Els Gegants de Migmón. L'odissea centenària dels Gegants Vells de Súria d'Albert Rumbo i Soler, i l'estrena de la restauració d'aquestes històriques figures, que ha anat a càrrec de la restauradora Gemma Rodríguez i Capella. L'acte formava part del cicle Per Sant Jordi, llibres de casa.

La presentació del llibre i l'estrena de la restauració van omplir l'Església del Roser, que acollirà de forma permanent els Gegants Vells de Súria, Sebastià i Bàrbara, en l'espai museïtzat del temple del Poble Vell.

A partir d'una recerca basada en nombrosos documents i testimonis, el llibre repassa la història dels Gegants Vells des de la seva construcció l'any 1908 als tallers de l'empresa barcelonina El Ingenio. El treball de l'historiador berguedà Albert Rumbo també parla de la història de l'activitat gegantera a Súria, amb referències als altres gegants i capgrossos de la vila.

Segons la recerca d'Albert Rumbo, els Gegants Vells de Súria van actuar com a gegants de lloguer a nombroses celebracions destacades de Barcelona i el seu entorn en les primeres dècades dels segle XX, incloent-hi l'Exposició Universal de 1929. Després de la guerra civil van arribar a Manresa arran d'un dels canvis de propietat que van patir al llarg de la seva història, i van actuar a festes majors i altres esdeveniments.

Albert Rumbo va remarcar la importància patrimonial dels Gegants Vells de Súria, que són dues figures "úniques" en el context del món geganter català.

L'acte també es va convertir en un homenatge al desaparegut activista cultural surienc Josep Graells i Circuns, que va comprar els dos gegants per salvar-los de la destrucció i els va incorporar a la imatgeria festiva de la vila. A la seva mort, els hereus en van cedir la propietat a l'Ajuntament de Súria, que es va comprometre a restaurar-los i a promoure una recerca sobre la seva història.

La restauració dels Gegants Vells ha permès recuperar trets fonamentals de la policromia original, després d'una anàlisi exhaustiva de materials i estudis cientificotècnics avançats del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, on les dues figures van ser radiografiades.

La restauradora berguedana Gemma Rodríguez va descriure aquest intens treball de recuperació que va permetre documentar els diversos estrats de pintura acumulats, les pèrdues de material i els suports de construcció. Gemma Rodríguez també va tenir paraules de record per al conseller de Cultura de la Generalitat, Lluís Puig, actualment a l'exili, i per als altres dirigents polítics i socials empresonats o exiliats.

En el transcurs de l'acte de presentació, l'expert en cultura popular catalana Jan Grau i Martí va parlar sobre la singularitat dels Gegants Vells de Súria, que va descriure com "una joia" que enriqueix el patrimoni cultural surienc i català.

L'alcalde Josep Maria Canudas va elogiar el llibre d'Albert Rumbo i la restauració de Gemma Rodríguez, que han permès ampliar el coneixement i donar nova vida a "uns símbols que ens identifiquen", complint el compromís de l'Ajuntament per tenir-ne cura i recuperar la seva història.

El batlle surienc i la regidora de Cultura, Montserrat Juncadella, van tenir paraules d'agraïment per a totes les persones que han col·laborat en la seva recuperació i per a les colles surienques dels Geganters i Grallers del Poble Vell i dels Geganters del Gorg de l'Olla.

Al final de l'acte, les dues colles van fer conjuntament la ballada dels Gegants amb la peça tradicional Dansa de Falgars, també coneguda com Si aneu a Súria, que va ser interpretada per músics de la vila.

El llibre Els Gegants de Migmón. L'odissea centenària dels Gegants Vells de Súria ha estat editat per l'Ajuntament de Súria, dins de la col·lecció Temes de Súria. Aquest és l'onzè volum de la sèrie, dedicada a recuperar i difondre temes destacats de la història i el patrimoni cultural surienc.
Arxivat a