Setmana Santa

La processó més solidària incorporarà, a Manresa, guardioles per recaptar diners per Open Arms

L'acció s'emmarca dins la commemoració del vintè aniversari de la recuperació d'aquest acte litúrgic a la ciutat, desaparegut l'any 1978

per Aina Font Torra, Manresa, 16 d'abril de 2019 a les 12:41 |
La processó començarà, com sempre, a dos quarts de nou del vespre | Àlex Gómez Ribera
La processó de Divendres Sant a Manresa tindrà, enguany, un caire d'allò més solidari. I és que amb la voluntat de commemorar que ja farà vint anys que aquesta tradició religiosa es va reincorporar a l'agenda d'actes litúrgics de Setmana Santa a la ciutat, des de les entitats organitzadores s'ha decidit dedicar "la fe popular" de l'efemèride a una ONG que fa anys que salva la vida de milers de persones que s'exposen a les inclemències d'alta mar per fugir de la guerra o la misèria del seu país: Open Arms.

"La fe, diu el Sant Pare, no té necessitat d'aparèixer, sinó de ser; no té necessitat de ser coberta de cortesies, sinó d'estimar de manera genuïna", manifesta mossèn Joan Hakolimana, el rector de la Seu, tot recalcant que és precisament aquesta fe popular -"expressada en la processó de Divendres Sant", puntualitza"- la que "ha d'alinear tots els cors en un mateix propòsit: fer de nosaltres un espai de vida".


Així, i per mitjà de la "caritat", els impulsors dels actes litúrgics de Sermana Santa han decidit incorporar, a la celebració, unes guardioles on tothom que ho vulgui hi podrà aportar diners, que es destinaran íntegrament a Open Arms. De fet, i en el marc del pregó inaugural de dimecres passat (titulat El Mediterrani, una fossa comuna: on és Europa?) ja van començar-se a recollir donacions.

La processó de Divendres Sant: recorregut i confraries

La processó de Divendres Sant, amb un gran pes històric i religiós per a la ciutat, és previst que acabi pels volts de les dotze de la nit. Un quart d'hora abans, a tres quarts de dotze, se succeirà la trobada entre l'Esperanza Macarena, la Verge de la Bona Mort i el Sant Crist. Aquest "encuentro" va ser un canvi introduït l'any passat. Històricament era el natzarè qui protagonitzava l'encontre amb l'Esperanza Macarena però els de la confraria en qüestió van renunciar a fer aquest acte ja que preferien dur-lo a terme al lloc on s'havia fet abans: a la plaça de Crit Rei.

Seguint en la línia dels anys anteriors, el seguici, que presidirà Romà Casanova, bisbe de Vic, sortirà a dos quarts de nou del vespre de la Seu, es dirigirà cap al carrer Vallfonollosa, la plaça d'En Creus, la de la Reforma, el carrer Alfons XII, la Plana de l'Om, el carrer del Born, la plaça Sant Domènec, el Passeig Pere III i Crist Rei. La tornada es farà pel carrer Àngel Guimerà i un cop a la Sant Domènec, es desfarà el recorregut fins la Seu.


Pel que fa a les confraries que hi participaran, s'hi trobaran l'ACR Armats de Manresa; Pas i Confraria del Natzarè; l'Associació Reparadora de Pius IX-Portants del Sant Crist; Pas de la Congregació de la Mare de Déu de la Bona Mort; Penó i pas de la Venerable Congregació de la Verge dels Dolors; Pas del Sant Sepulcre i Confraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist; la Presidència de la Processó (integrada per membres de parròquies i comunitats) amb la Relíquia de la Santa Espina; la Dansa de la Mort, i el Pas de la Hermandad Nuestra Señora de la Esperanza Macarena.

Al llarg del recorregut, i seguint amb la tònica solidària, també hi haurà participants que duran guardioles a benefici d'Open Arms. Tal com va explicar el diari Regió7, la campanya solidària s'allargarà fins al mes de maig i culminarà amb un concert amb diverses corals de la comarca.
 

Consulta el programa complet dels actes de Setmana Santa a través d'aquest enllaç.

Fes un cop d'ull a les afectacions de trànsit que hi haurà aquests dies.

 

Participació