Una placa per als republicans de Súria i Valls assassinats a Can Maçana al final de la Guerra Civil

La placa recorda els noms dels vuit republicans assassinats que havien estat detinguts i tancats a la presó de Manresa abans de ser afusellatsel 9 de febrer de 1939

Acte de dscobriment de la placa a Can Maçana
Acte de dscobriment de la placa a Can Maçana | AjSú
Redacció
15 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:03h
Els alcaldes de Súria, Josep Maria Canudas, i del Bruc, Enric Canela, van participar diumenge a Can Maçana (El Bruc) en l'acte de col·locació d'una placa en memòria dels vuit republicans de Súria i Valls de Torroella (Sant Mateu de Bages) que van ser assassinats en aquest indret de la comarca de l'Anoia al final de la guerra civil, coincidint amb la commemoració dels vuitanta anys d'aquest fet.

L'acte va aplegar una seixantena de persones, majoritàriament descendents i familiars dels assassinats.

La placa recorda els noms dels vuit republicans assassinats (Joan Badia Ibarz, Amadeu Casserres Gassó, Jaume Claret Sató, Lluís Fàbrega Planas, Camil Pujol Playà, Maurici Sivila Alsina, Josep Talleda Cordomí i Juli Zegrí Assens), que havien estat detinguts i tancats a la presó de Manresa a començaments de febrer de 1939, abans de ser afusellats a les proximitats del kilòmetre 2,5 de la carretera entre el Bruc i Manresa el 9 de febrer d'aquell mateix any.

Després de manifestar la seva emoció per la seva presència en l'acte, l'alcalde de Súria va expressar "en nom de la vila i en el meu propi el més profund homenatge" a les víctimes, manifestant la voluntat "que segueixin en el nostre record" per tal que "la sang que van vessar sigui llavor d'un futur de més pau, de més concòrdia i de més llibertat per al nostre país i per a tots els pobles del món".

Josep Maria Canudas va afegir que els assassinats de Can Maçana van ser represaliats pels seus ideals "de llibertat, de democràcia i de justícia". Segons el batlle surienc, "plantar aquest senzill memorial és un pas més per fer conèixer una tragèdia que mai hauria d'haver succeït".

Per la seva banda, l'alcalde del Bruc va remarcar que la recuperació de la memòria dels assassinats de Can Maçana ha estat un procés impulsat per la ciutadania, tot i el suport de les institucions. Per a Enric Canela, la col·locació de la placa "ens ha de servir de recordatori" i estímul per "tenir un país millor".

L'alcalde d'El Bruc va recordar el conseller d'Afers i Relacions Institucionals, Exteriors i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva, actualment empresonat, que va donar suport a la recerca per localitzar la fossa de Can Maçana i que "hauria de ser aquí". També va fer un esment a l'activista antifeixista Neus Català, que va morir dissabte passat 13 d'abril als 103 anys.

Al començament de l'acte, l'actor Joan Valentí va recitar un fragment de l'obra teatral ‘Mort a les cunetes', basada en el llibre del mateix títol de l'estudiós surienc Albert Fàbrega, i acompanyat per la interpretació musical de l'acordionista Martí Marsal.

La placa també recorda Josep Nin Porta, que va sobreviure a la matança, i d'altres persones vinculades als fets de Can Maçana: Jaume Ollé Sallés, que en va ser testimoni, i Treseta Mabras Playà, que va tapar els cossos insepults, com també feien altres veïns de la zona.
Arxivat a