Qui s'aclareix amb l'enrenou de ser d'esquerres en període electoral! (i a Manresa, més)

Els Comuns i Podem van junts o separats depenent dels comicis, EUiA fins i tot van separats en els mateixos comicis, i Som Alternativa s'han decantat directament pels cupaires

Cartell d'En Comú Podem amb enganxines del PACMA
Cartell d'En Comú Podem amb enganxines del PACMA | Adrià Costa
15 d'abril del 2019
Actualitzat el 16 d'abril a les 14:26h
La fama de cainites de les esquerres no és nova, i com més d'esquerres, més s'accentua, però en aquest seguit d'eleccions que ens venen a sobre la situació ha arribat a posar-se molt complicada per als soferts votants filo-comunistes.

Manresa i les sigles creuades

A nivell municipal, les primeres eleccions que es coneixien per al 26-M, abans de la convocatòria de Sánchez per a les espanyoles del 28-A, l'àmbit dels Comuns i el dels podemites de Manresa no es posaven d'acord per seguir les passes de Barcelona i preparaven llistes separades.

Aquest divorci ja s'havia viscut 4 anys abans quan els cercles de Podem en ciutats mitjanes eren més imaginaris que reals, i l'àmbit dels Comuns només era visible a Barcelona i a pocs llocs més. A Manresa es presentava ICV com a antecedents dels Comuns per una banda, i Democràcia Municipal, d'ànima podemita però formalment sota marca dels Pirates, de l'altre. Uns no entraven a l'Ajuntament, com ja els havia passat als comicis de 2011, i els altres havien de superar molts entrebancs per entrar amb un regidor.

A dia d'avui, Manresa en Comú continua essent no gaire res diferent que militants d'ICV, i Democràcia Municipal ha implosionat i els que, ara sí, es presenten com a Podem no tenen res a veure amb aquell grup entusiasta originari. A més, EUiA, que en les passades eleccions es va mantenir al marge i va donar suport extern a les dues formacions, a més a més de la CUP, aquest 2019 ha fet el salt i, juntament amb aquesta última, es presentarà amb la marca Fem Manresa.

Però no només ells ho faran. Som Alternativa, la formació creada per Albano Dante Fachin, que només dos anys enrere es discutia amb Joan Coscubiela al Parlament compartint tots dos el grup dels Comuns, també es presenta amb la CUP i EUiA a la capital del Bages.

A més a més, la major part dels fundadors de l'antiga Democràcia Municipal -d'essència podemita- han donat suport de forma personal a la llista de Fem Manresa.

Al Congrés i a dos llocs a la vegada

Però si la situació de l'esquerra més "de debò" és complicada a Manresa, encara s'embolica més a Catalunya pel que fa a les eleccions al Congrés espanyol. En aquest escenari, la CUP concorre i no concorre a les eleccions, i EUiA es presenta i no es presenta amb En Comú Podem.

La CUP va decidir en assemblea no concórrer als comicis espanyols. EUiA, per la seva part, va decidir concórrer sota la marca d'En Comú Podem -que aquí sí que van junts i no com a Manresa-. Però a uns i a altres els va sorgir un partit de la coalició que, en no estar d'acord amb la decisió majoritària, va fer la seva.

Poble Lliure, un dels partits majoritaris dins la CUP, molt menys essencialista que Endavant, va fer llista amb Som Alternativa -recorden? el d'Albano Dante Fachin- i, els Pirates -que havien donat cobertura legal al grup de Podem Manresa que es va presentar el 2015 com a Democràcia Municipal-. Creen el Front Republicà, liderat per Fachin.

Per la seva part, els Comunistes, hereus del PCC, disconformes amb la irrellevància que té EUiA a En Comú Podem, decideixen presentar-se a la llista d'ERC amb la marca de Sobiranistes, amb Joan Josep Nuet al capdavant, processat pel procés català com a membre de la Mesa del Parlament.

En l'àmbit dels Sobiranistes, i a nivell municipal, Elisenda Alamany es presenta a les eleccions municipals de Barcelona per ERC, però a la capital catalana, tota EUiA, inclosos Comunistes, donen suport a la Barcelona en Comú d'Ada Colau.

Així, doncs, abans d'entrar en la marató d'eleccions que arriba, qui es consideri comunista, filo-comunista o de l'esquerra trencadora, més valdra que agafi el mapa, se situï localment, i voti coneixent tots els elements.