Castellnou fa memòria de la seva experiència durant la República i la Guerra Civil

La sala polivalent de Castellnou es va omplir de gent en la jornada de memòria històrica
La sala polivalent de Castellnou es va omplir de gent en la jornada de memòria històrica | AjCnB
Redacció
15 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:49h
Diumenge passat es va celebrar al Nucli històric de Castellnou de Bages l'emotiu acte Fem memòria en el qual es va fer un exhaustiu repàs de l'època republicana, la guerra i la postguerra al poble bagenc. L'acte, organitzat per l'Ajuntament de Castellnou i l'associació Castellnou Cultural, va omplir completament la Sala Polivalent i va servir per aportar informació inèdita d'una època transcendent i totalment oblidada de la història de Castellnou. Els treballs dirigits per Montserrat Perramon, han estat possibles gràcies als estudis fets als arxius Municipals de Castellnou i Navàs, a l'arxiu Comarcal de Manresa, a l'arxiu Militar de Capitania General de Barcelona i els destacats testimonis personals i gràfics de Rosa Soler, Antònia Sardans i de la família Castellana.

L'acte el va presentar l'alcalde republicà de Castellnou, Domènec Òrrit que destacà el compromís de l'equip de govern en el coneixement i la cultura com a eina per a fer homes lliures i en la voluntat de reconstruir la història per consolidar el sentiment de poble i la seva continuïtat històrica. Una introducció general a la Segona República dugué, mitjançant un audiovisual conduït per Joan Molina i Alba Camprubí, a tractar els temps republicans a Castellnou, fent incidència en les alcaldies de Josep Baraldés, Fernando Torné, Josep Soler, Enric Sardans i Isidre Colldeforn. L'estudi feu especial atenció en Josep Soler, alcalde electe per ERC, mort l'any 39 a Costuera (Badajoz) en circumstàncies poc clares. La guerra i la postguerra va portar a tractar el tema dels represaliats pel règim feixista destacant els casos de Joan Castellana, executat el 1941 en Procediment judicial militar sumaríssim amb vint-i-cinc anys d'edat al Camp de la Bóta, i de Francisco Soler, pare de Josep Soler, detingut sense causa, empresonat i que morí a l'hospital de Sant Andreu sense coneixement de la família.

L'acte el va tancar el senador Xavier Castellana, que va fer una crida a la generositat i el diàleg entre diferents com a valor per a consolidar els principis republicans.