«Paganum Fest», la processó alternativa, satírica i festiva de Divendres Sant a Manresa

Agafant de referents la pel·lícula "La vida de Brian" i les històries d'Astèrix i Obèlix, un grup de joves de la ciutat han organitzat una cercatasques antiromà al crit de "Romani ite domum"

Frame de la pel·lícula 'La vida de Brian', quan el protagonista escriu la frase 'Romani ite domum' al palau de Ponç Pilat
Frame de la pel·lícula 'La vida de Brian', quan el protagonista escriu la frase 'Romani ite domum' al palau de Ponç Pilat
15 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:26h
"És una característica molt manresana fer sàtira o generar alternatives festives de qualsevol cosa seriosa que es fa a la ciutat". Amb aquesta màxima per bandera i amb el precedent de la Festa Major Alternativa (que va començar discretament i ara és una de les cites ineludibles en el calendari festiu del jovent), una colla de joves de la capital del Bages van decidir, durant l'estiu, impulsar una contraprocessó de Divendres Sant "reivindicativa i festiva" en la qual, la gent menys familiaritzada amb les tradicions cristianes, "tingui un espai de gresca per Setmana Santa".

Lluny de voler menysprear l'acte religiós que tindrà lloc a Manresa el mateix divendres al vespre, la Paganum Fest (que així és com han batejat aquesta processó alternativa) pretén, més aviat, retre homenatge i recordar la petja creativa i humorística dels Monty Python (amb la seva mítica La vida de Brian) i l'enginy dels pares d'Astèrix i Obèlix.

Així, i sota el crit "Romani ite domum" ("Romans torneu a casa", fent referència al grafiti que pinta el protagonista de La vida de Brian a la paret del palau de Ponç Pilat), la Paganum Fest afilarà el seu caràcter antiromà (recordem que, segons els Evangelis, els responsables de la mort de Jesús van ser els soldats romans) amb una cercabirra (una cercavila amb cervesa) que estarà presidida per una reinterpretació del mític menhir d'Astèrix i Obèlix, en aquest cas, transformat en una guitarra envoltada d'ampolles d'Estrella Damm.

Però els paral·lelismes entre la Paganum Fest i els personatges d'Uderzo i Goscinny no acabaran aquí. De fet, els impulsors d'aquesta processó alternativa (molts dels quals pertanyen al Casal Cultural i Recreatiu dels Carlins), en el cartell de presentació, parlen de "les irreductibles manresanes" (fent referència al poblat "d'irreductibles gals" on viuen Astèrix i Obèlix) i d'un "Ritual de la Poció" (picada d'ull al druida Panoràmix) que duran a terme un cop finalitzi la cercabirra.

El carrer de les Barreres, el nucli central

La Paganum Fest tindrà lloc aquest divendres, 19 d'abril, i començarà a les sis de la tarda des del solar del carrer Barreres (al parc de terra de davant de l'Abacus), on s'hi instal·larà una barra amb sortidors de cerveses La Pirata, una de les principals col·laboradores de l'esdeveniment (juntament amb Carlins i el forn de pa Coma). La cercabirra engegarà una hora més tard, a les set, des de la plaça Gispert, i culminarà amb el "Ritual de la Poció", que tindrà gust de queimada gallega.

Després d'això, el centre neuràlgic tornarà al solar del carrer Barreres, amb un sopar "d'estil gal" (amb xai a l'ast) que començarà a les nou del vespre i que també tindrà opció vegetariana. La festa culminarà amb una sessió de música enllaunada pensada per a ballar "fins que el cos aguanti".

Segons els organitzadors de la Paganum Fest, "el solar del carrer Barreres és un espai idoni per a fer-hi coses alternatives" i, a més, "està dins del barri antic". Aquest fet, assenyalen, "permetrà que la processó tradicional es pugui desenvolupar sense problemes i, així, poder conviure totes dues propostes amb tranquil·litat".

Podeu descarregar-vos el cartell promocional de la Paganum Fest prement aquest enllaç