Treballadors de la manresana Inox Designers reclamen cobrar els endarreriments

Acció Sindical del Bages anuncia noves mobilitzacions si l'empresa no arriba a un acord que desencalli la situació

Treballadors d'Inox Designers i membres d'Acció Sindical del Bages, durant l'acció
Treballadors d'Inox Designers i membres d'Acció Sindical del Bages, durant l'acció | ASB
Redacció
11 d'abril del 2019
Actualitzat a les 16:08h
Un grup de treballadors de l'empresa manresana Inox Designers SL, conjuntament amb Acció Sindical del Bages, han fet públic que es trobem en una "situació desesperada d'impagaments sistemàtics per part de l'empresa des de juliol del 2018", i que per aquest motiu han interposat una demanda a la Inspecció de Treball per a què intervingui d'urgència.

L'empresa del ram del metall Inox Designers SL, ubicada al polígon industrial Pirelli de Manresa, va iniciar la seva activitat l'any 2012 i treballa o ha treballat per altres empreses com Sawima Innox Forma, Oliva Torras Grup, Promeva, Somex, Curbus, Vander Lander, Frecand, Recam Laser, Motores Maritimos Solé Diesel i empreses subcontractades per Audi, com Inform Tècnic entre d'altres. En l'actualitat, Inox Designers compta amb una plantilla de 20 treballadors. 

Segons denuncien els treballadors i el sindicat, de juliol fins a mitjans de desembre del 2018, Innox Designers a començat a cometre irregularitats en el pagament dels salaris, en forma d'impagaments parcials i d'endarreriments generalitzats. A l'octubre del mateix any, els treballadors van arribara un acord amb l'empresa, mitjançant el qual l'empresa pagaria la meitat de cada salari a mitjans de mes i la resta a final de mes, però segons apunten "l'empresa incompleix aquest acord des del mateix moment de signar-lo, i continuen els impagaments". Des de mitjans de desembre fins a dia d'avui, Inox Designers SL deixa de realitzar els pagaments a una part dels treballadors de la plantilla, en concret, segons asseguren "a treballadors migrants d'origen marroquí".

Aquesta situació d'inestabilitat s'ha tornat insostenible per als treballadors, que han vist com s'anaven reduint els seus estalvis, mentre continuaven fent front a les despeses d'habitatge i subministrament i al sosteniment de les seves famílies, generant-los situacions d'estrès i depressió, fins al punt que, bona part d'ells es troben actualment en baixa per depressió.

A finals de gener de 2019, un primer grup de tres treballadors van interposar una denúncia als jutjats reclamant cobrar els impagaments que se'ls deuen i el dret a ser acomiadats per l'incompliment de l'empresa de pagar el sou. A principis de febrer, un altre grup de cinc treballadors que es troba en la mateixa situació, entre el quals s'hi troba l'únic membre del comitè d'empresa, engeguen també la via judicial.

A finals d'aquest mes de març, el grup dels vuit treballadors denunciants -als quals s'hi suma un novè, pendent també d'interposar una demanda- van decidir organitzar-se i inspeccionar altres vies per pressionar l'empresa perquè faci efectius els pagaments o que, en cas de no poder-los assumir, s'arribi a algun acord perquè els treballadors puguin cobrar el subsidi d'atur mentre busquen feina en alguna altra empresa del sector. 

Amb l'objectiu de fer públic el cas des d'Acció Sindical del Bages anuncia que, si cal, realitzaran més actes de protesta fins que l'empresa no doni una solució per als treballadors.