​Condemnat un matrimoni per maltractar 50 animals i deixar-ne morir 4 en una nau d'Horta d'Avinyó

Segons l'escrit d'acusació, un dels gossos morts tenia una de les extremitats superiors mig devorada pels altres animals, que es trobaven en un elevat estat de desnutrició i deshidratació

Imatge d'arxiu dels jutjats de Manresa
Imatge d'arxiu dels jutjats de Manresa | Mar Martí
NacióManresa
11 d'abril del 2019
Actualitzat el 12 d'abril a les 9:36h
Un matrimoni bagenc ha estat condemnat a presó, aquest matí de dijous, per maltractar reiteradament una cinquantena d'animals de granja i provocar-ne la mort de quatre més. Concretament, el jutge els ha imposat una pena de set mesos i quinze dies de presó per un delicte continuat de maltractament animal i, a banda, a la dona de la parella -FSS-, també se l'ha condemnat a dotze mesos de presó per un delicte continuat de maltractament animal amb resultat de mort. 

Els fets pels quals se'ls acusa es remunten al 27 d'octubre de l'any 2016. Just aquell dia, el matrimoni -format per FSS i MPM-, va ser desnonat de la granja on vivia des de feia sis anys -situada a Artés- per "no mantenir la finca en bones condicions", van explicar, en el seu moment, fonts properes als propietaris de la granja. I és que FSS i MPM tenien un contracte de precari amb els amos de la casa, que consistia en què la propietat els cedia la granja de manera gratuïta a canvia que ells l'explotessin.

La poca cura de les instal·lacions per part dels masovers, va obligar els propietaris a fer-los fora en un desnonament en el qual es van identificar una seixantena d'animals (que també vivien a la finca). Alguns d'ells (quatre gossos i diverses aus) van ser decomissats, i la resta van ser retornats al matrimoni. Entre els animals confiscats s'hi trobava una gossa petita que, segons exposa l'escrit d'acusació, "presentava condicions físiques de desnutrició, atròfia muscular, deshidratació, ferides mal curades i un desmesurat temor als éssers humans". Aquest fet va acabar amb l'obertura d'un procés d'investigació per part d'agents dels Mossos d'Esquadra.

Es traslladen en una granja d'Horta d'Avinyó

Després del desnonament la parella va llogar una nau a Horta d'Avinyó, on va col·locar-hi la resta d'animals que encara tenia a càrrec seu. Segons relata l'acusació, "FSS i MPM ja sabien que no obtindrien mai la llicència d'activitat per a granja" perquè la nau en qüestió "no complia amb les condicions mínimes per servir de granja d'animals (no gaudia d'aigua corrent ni de llum; no tenia ventilació, i tenia un alt grau de brutícia)". Tot i així, el matrimoni hi va dur els animals.

Els mossos d'esquadra encarregats de la investigació van realitzar diversos intents de visita a la nau, però cap va reeixir perquè "o bé els propietaris no hi eren o bé perquè els negaven l'entrada", manifesta l'escrit d'acusació. Finalment, els agents van poder accedir a l'immoble a través d'una autorització judicial d'entrada i escorcoll.

Un gos mort que començava a ser devorat per altres animals

Un cop dins la nau, els agents van trobar prop més de cinquanta animals repartits en tres espais diferents. Tal com relata l'escrit d'acusació, en el primer espai -dividit en tres compartiments- "van localitzar-hi un boc, quatre cabres, un cabrit; un porc vietnamita; una conillera amb quatre conills, i un gos de mitjana edat". Els únics que tenien menjar eren els conills.

En un altre espai (situat a la planta superior i al qual s'hi accedia per un forat), van trobar-hi "set oques, deu ànecs, deu gallines, tres galls i un gall d'indi vius i una gallina i un ànec morts".

En la tercera estança van descobrir-hi "tretze gossos adults i quatre cadells vius", tres d'ells lligats amb cadenats curts i amb lesions derivades d'aquest fet. També van localitzar-hi "dos gossos morts", un dels quals "sense una extremitat posterior, que havia estat parcialment menjada pels altres gossos".

Després de practicar les necròpsies als dos gossos morts, els resultats van revelar que la mort havia estat causada per "un traumatisme toràcic amb fractures costals, i pneumotòrax i laceracions pulmonars causades per l'enfonsament de les costelles fracturades". Segons la necròpsia, aquestes lesions no s'havien produït "de forma natural". Tampoc havien estat causades per un altre gos. Els resultats destapaven que els danys provenien de cops "intencionats" amb "acarnissament", amb voluntat de matar. Pel que fa a la gallina i l'ànec, la necròpsia va desvetllar que la seva mort s'havia donat per desnutrició "després d'un llarg procés de patiment".

La resta d'animals vius també presentaven símptomes de deshidratació i desnutrició, i, pel que fa als gossos, una gran por a la presència humana.

Pena de presó suspesa

Tal com marca la llei, i tenint en compte que ni FSS ni MPM no tenen antecedents penals ni estan condemnats a més de dos anys de presó, el jutge els ha suspès la pena i no hauran d'entrar en cap centre penitenciari sempre i quan no cometin cap delicte en un termini de dos anys.

D'altra banda, els acusats hauran de pagar una responsabilitat civil de 3.700 euros a l'Ajuntament d'Avinyó, atès que va ser el consistori en qüestió qui va encarregar-se econòmicament del decomís dels divuit gossos durant l'entrada i escorcoll. En el cas que no pagui aquesta quantitat, el matrimoni també podria entrar a presó.