El tercer FABA mostrarà l'Anònima com a futura fàbrica de creació artística de Manresa

El Festival Artístic del Barri Antic que se celebra a l'Anònima de Manresa del 5 a l'11 de maig, demostrarà enguany el seu esperit més transformador

Membres de l'organització el FABA i de l'Ajuntament
Membres de l'organització el FABA i de l'Ajuntament | Pere Fontanals
10 d'abril del 2019
Actualitzat el 11 d'abril a les 14:39h
La 3a edició del Festival Artístic del Barri Antic (FABA), que se celebra a l'Anònima de Manresa del 5 a l'11 de maig, demostrarà enguany el seu esperit més transformador, i reivindicarà l'Anònima com l'espai adequat per acollir "una fàbrica de creació artística a partir del debat sobre els seus usos que ha d'iniciar-se a partir del proper mandat", segons ha explicat un dels seus organitzadors, Jordi Serra, i tal com es va aprovar per unanimitat en el ple de l'Ajuntament de març.

Durant el FABA 2019 l'Anònima s'engegarà per primera vegada com a fàbrica de creació. Un esdeveniment que no només proposa exhibir, sinó fonamentalment crear. A banda de la programació finalista de dissabte que va ser presentada en una primera roda de premsa el passat mes de febrer, la presentació d'aquest dimecres s'ha centrat en els elements més creatius que es portaran a terme durant la setmana i que volen acostar la ciutadania als usos que l'organització té pensats per a l'Anònima com a definitius.

La presentació ha comptat, a més a més, amb la presència de la regidora de Cultura, Anna Crespo, la membre del FABA, Vicky Garcia Cabrerizo, i de l'alcalde de la ciutat, Valentí Junyent, que ha desitjat que l'equipament i el festival serveixin d'excusa per entrar "intramuralles" als manresans que "no acostumen a pujar per Sant Miquel i a passar per carrer de la Dama".

Fàbrica de creació

D'aquesta manera, els dies entre setmana - del 6 al 10 de maig - que van del concert inaugural al gran dia del FABA estaran marcats per l'engegada de la fàbrica de creació per a la cultura transformadora. La mostra evident i palpable del futur proposat pel FABA sobre l'Anònima i en la qual es podran visitar tres produccions pròpies que estaran en fase de creació i que, durant els dies del FABA, l'Anònima acollirà com a espai creatiu. Totes elles s'estrenaran a partir de setembre, és a dir, que el FABA 2019 serà el generador de propostes que naixeran després. 

Durant la setmana també hi haurà l'exposició Donar a la història la possibilitat de ser una altra de Clàudia Serrahima que s'estrenarà a les carboneres de l'Anònima. 

Paral·lelament, entre setmana també s'han organitzat espais de debat que tindran lloc cada tarda del 6 al 9 de maig. Així a l'espai de la cantina als garatges de l'Anònima, diverses propostes posaran el centre del debat en els eixos que defineixen el FABA i el projecte Anònima: creació, transformació i barri. Les ponències que se celebraran entre setmana, que són lliures i obertes a tots els públics són, una restart party (esdeveniment de reparació d'aparells espatllats), un debat amb els candidats sobre el paper de l'Anònima en el mapa cultural manresà, una taula rodona sobre processos de gentrificació relacionats amb la promoció artística i un taller d'art i gènere. 

Finalment, les sessions finals del curs de multimèdia amb mòbils per a joves que organitza Manresa Jove i que imparteix el fotògraf Oriol Segon seran dutes a terme a la fàbrica de creació de l'Anònima. El dissabte 11 es mostrarà el resultat de la creació final que hauran desenvolupat els joves del curs. 

Llotja de creació

Si durant la setmana l'Anònima esdevé una fàbrica que crea, el dissabte 11, amb la gran jornada del FABA, esdevé la llotja, que exposa, conceptualment, tot allò creat. Amb l'esperit propi de la programació del FABA, la llotja de creació és l'espai d'exposició i venda de producció artística de totes aquelles propostes que destaquen pel seu valor artístic i compromís social. Un espai de venda on l'obra pren un protagonisme explícit i on l'espectador/comprador té contacte directe amb l'artista davant la seva proposta. La selecció artística ha anat a càrrec de Queralt Anglada i Joan Trinidad. 

I més novetats: zona familiar

A més, a més, el FABA d'enguany estrena la Zona Familiar, un espai perquè les més petites acompanyades de les famílies puguin gaudir de l'ambient creatiu dinamitzat principalment per agents del Centre Històric. La dinamització de les activitats és a càrrec del CAE, Susanna Alaya i l'Escola de Dansa Julieta Soler. 

NacióManresa és el mitjà col·laborador del Festival Artístic del Barri Antic (FABA) des de la seva primera edició.
 

Programació artística del tercer FABA de Manresa by La muntanya russa on Scribd