Pobresa

Creu Roja adverteix que comença a tractar casos de pobresa «hereditària» juvenil

L'Observatori de la institució assenyala que 1 de cada 3 joves que atén es troba en una situació de pobresa crònica

per Pere Fontanals , Manresa, 10 d'abril de 2019 a les 18:24 |
Pilar Martín i Miquel Riera, amb l'Amal i l'Ashmae | Pere Fontanals
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un 68,4% de les persones ateses per Creu Roja a la demarcació de Barcelona pateix pobresa crònica, un índex que se situa per sobre del 80% en les franges d'edat més avançada, però que es manté per sobre del 30% entre els joves que arriben a la majoria d'edat, de manera que es pot assegurar que en la majoria de casos es tracta d'una pobresa "hereditària", segons ha explicat Pilar Millán. Aquestes dades són extrapolables als 20 municipis de la comarca que són atesos per Creu Roja Manresa. Tot i així, les dades també tenen indicadors que porten cap a l'optimisme, com el 40% d'antics usuaris de la Creu Roja que no segueixen necessitant ajuda.

La delegació local de Creu Roja a Manresa està finalitzant l'elaboració de la seva memòria anual amb les dades comarcals que serà presentada properament, segons ha explicat Miquel Riera. Per fer front a les necessitats dels seus 4.500 usuaris en els seus 31 programes de suport, Creu Roja Manresa treballa amb 308 voluntaris, 16 persones contractades, 5.800 associats i un pressupost al voltant del milió d'euros, més d'un 70% del qual es cobreix amb recursos propis.


Un dels programes de nova creació és el de suport a necessitats de salut, com el cas de l'Ashmae, que va arribar del Marroc on volien tallar-li una cama a causa de tres úlceres, i a Manresa va contraure meningitis, varicel·la i va patir un ictus, sense tenir cap lloc on residir. En la seva situació actual, en que encara li queden dues intervencions quirúrgiques a la cama, Ashmae té mobilitat reduïda i els medicaments per a les infeccions són molt cars. La PAHC Bages li va trobar un lloc on viure, i Creu Roja li ofereix suport per a despeses mèdiques. Degut a que no té els papers en regla i pel seu estat de salut, tampoc no pot treballar.

Un altre dels programes de Creu Roja que ha funcionat molt bé els darrers mesos és el d'integració laboral. L'Amal i en Padal són un matrimoni que han trobat feina gràcies al servei d'acompanyament en l'ocupació.


Sorteig de l'Or

El president de Creu Roja Manresa, Miquel Riera, ha instat la població de la comarca a col·laborar a través del Sorteig de l'Or que engegarà el proper 23 d'abril que se sortejarà el mes de juliol. "Necessitem vendre 8.000 butlletes per recaptar 40.000 euros que aniran destinats a alimentació per a la gent gran, a l'adquisició de productes higiènics i al programa de salut i medicaments", ha explicat.

 

Arxivat a:
Societat, pobresa, Creu Roja
Participació