Les Jornades Lacetània s'inauguren recordant com era la societat manresana l'any 1969

"Institut Lacetània: nascut en un altre món", va ser el títol de la conferència inaugural que va oferir Marc Marcè

Marc Marcè, durant la conferència
Marc Marcè, durant la conferència | Lacetània
Redacció
09 d'abril del 2019
Actualitzat a les 14:05h
L'arribada de l'home a la lluna,  Sesame Street, l'última actuació dels Beatles junts o a la primera connexió de dos ordinadors a través de la xarxa Arpanet. Tot això passava el 1969, l'any en què es va fundar l'institut Lacetània. I en això es va centrar la conferència inagural de les Jornades Lacetània, que va anar a càrrec de Marc Marcè. Sota el títol Institut Lacetània: nascut en un altre món, Marcè va analitzar el context de l'època en què va néixer el Lacetània, amb el suport d'imatges històriques de la ciutat de Manresa, de fragments de pel·lícules del moment i de la música que sonava aquell any.

Marcè va exposar de forma molt amena alguns dels trets característics d'una etapa en què Manresa era la dotzena ciutat catalana i es rejovenia gràcies a la immigració que arribava procedent d'altres zones d'Espanya. La situació a Espanya, amb una societat pobre i endarrerida, contrastava amb els avenços que tenien lloc a la resta del món.

L'acte inaugural de les Jornades Lacetània també va comptar amb la presència de l'alcalde de Manresa, que va destacar el valor de les jornades com a espai de reflexió i transferència de coneixement. Pere Casals, president de la Cambra de Comerç de Manresa i de la Fundació Lacetània, va felicitar el centre pel seu cinquantè aniversari i va elogiar la capacitat que tenen les jornades per fer que l'institut s'obri a la societat. El director de l'institut, Francesc Delis, també es va referir a l'aniversari del centre, que és el tema de les jornades d'enguany, i va manifestar la voluntat de l'institut de ser també un pont cap al futur.

Les Jornades Lacetània s'allargaran durant tota aquesta setmana amb una quarantena d'activitats en les que participaran personatges coneguts com el meteoròleg de TV3 Enric Agud, l'exconseller i exprofessor del Lacetània, Josep Huguet, o el científic Xavier Obradors. Les Jornades porten per lema De la Maestría al #lacetània50. Mig segle de canvis, amb l'objectiu de debatre i reflexionar sobre com ha evolucionat l'institut durant aquests primers 50 anys de vida i com han canviat la ciutat, la societat i el món en general.