Un dels primers supermercats de Catalunya, el Llobet del carrer Jaume I de Manresa, compleix 60 anys

Era l’estiu del 1959 i, juntament amb un Caprabo de Barcelona, eren dos dels primers supermercats que no depenien de l'Estat que obrien a Catalunya

Caixeres d'aquell primer supermercat Llobet del carrer Jaume I
Caixeres d'aquell primer supermercat Llobet del carrer Jaume I | Llobet
Redacció
09 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:45h
Un dels primers supermercats de tot Catalunya que no depenia de l'estat espanyol va ser un Llobet i es va establir, l'any 1959, al número 7 del carrer de Jaume I de Manresa, just al costat del mateix local, on l'empresa encara manté avui obert i ben viu l'emblemàtic establiment. En aquella època, concretament l'estiu de l'any 1959, obria de manera simultània el primer supermercat de Barcelona, en aquest cas, un Caprabo. Durant dècades, quan les comunicacions no eren les d'avui, tots dos establiments es van atribuir el mèrit de ser el primer supermercat privat de tot Catalunya. Ara, es demostra que sengles obertures van coincidir a l'estiu del 1959.

L'edifici on originàriament va obrir el primer supermercat Llobet va patir un greu incendi el 28 de juliol de l'any 1979, i l'empresa va veure's obligada a mantenir el negoci tancat durant uns mesos, fins que el va poder reobrir. A finals de la primera dècada d'aquest segle, Llobet va deixar el mític establiment del número 7 per traslladar-se als baixos de l'edifici contigu: al número 9-11 del mateix carrer, on es troba actualment. Per tant, el primer supermercat de Catalunya ha estat sempre al mateix carrer i a la mateixa finca.
Abans del 1959, a Espanya ja s'havien anat obrint alguns dels primers supermercats (aleshores anomenats ‘autoservicios'), però aquests eren de titularitat pública i sorgien de la iniciativa del mateix estat a través de l'anomenada Comisaría General de Abastecimientos i Transportes (C.A.T.). El primer supermercat d'aquest tipus, a l'estat espanyol, va ser obert a Sant Sebastià i va suposar un autèntic canvi de paradigma en la manera d'entendre el comerç. En canvi, el supermercat Llobet de Manresa va ser un negoci impulsat amb capital 100 % privat. 

Enguany, per tant, un dels primers supermercats catalans celebra els 60 anys de vida i ho fa en un estat de forma envejable, havent superat crisis de diferents índoles, entre els quals el citat incendi que ho va destrossar tot, i havent-se reconvertit i reinventat múltiples vegades, adaptant-se als nous temps de manera constant. 

Primer, graneria; després botiga i, finalment, supermercat

L'establiment del carrer de Jaume I de Manresa que va acollir el primer supermercat privat de Catalunya havia funcionat, des de l'any 1926, com una graneria que era regentada per la mateixa família Llobet, i després, com a botiga de queviures. 

L'any 1959, però, Ignasi Llobet Vila juntament amb el seu soci Valentí Vendrell Sampons van decidir llançar-se a la piscina i apostar per un model de comerç mai vist a Manresa (ni pràcticament a tot Catalunya), i van obrir l'anomenat ‘Autoservicio Llobet' al bell mig de Manresa. Aquells visionaris, Ignasi Llobet i Valentí Vendrell, eren, precisament, els pares de les dues persones que ben aviat van agafar les regnes del negoci i van fer créixer l'empresa: Ramon Llobet i Rosa Maria Vendrell. Durant aquells primers anys, Ramon Llobet i Rosa Maria Vendrell van treballar tantes hores l'un al costat de l'altre que es van enamorar i es van casar. L'avui president de Grup Llobet rememora amb un somriure als llavis: "jo sempre havia de treballar, no tenia temps ni de festejar i, és clar, me'n vaig anar amb la filla del soci. I aquí estem". I, junts, Llobet i Vendrell, van formar un tàndem imparable, que els va portar a obrir un seguit de nous establiments a la ciutat. 

D'aquesta manera, només un any i mig després d'inaugurar l'establiment del carrer de Jaume I de Manresa, Llobet va obrir un segon supermercat al carrer dels Drets; i al cap de poc temps mesos, un tercer, al carrer Numància. A mitjans dels anys 60, va arribar el quart Llobet: l'Economat Tèxtil de la plaça Onze de Setembre de Manresa. Ramon Llobet recorda amb orgull aquell establiment en el qual més de 10.000 treballadors del sector tèxtil podien accedir-hi, després d'ensenyar el corresponent carnet al vigilant, per adquirir els productes a uns preus molt ajustats, gràcies a un conveni entre el sindicat que agrupava els treballadors del sector i els empresaris. L'actual president de Grup Llobet recorda com "es formaven llargues cues a la porta del supermercat. Era espectacular". 

Aquell primer ‘Autoservicio Llobet' va enlluernar centenars de manresans i va "ensenyar" a desenes de famílies a fer la compra d'una manera que era revolucionària: agafant-se ells mateixos les llaunes de conserva o els paquets de farina, posant-los en innovadores cistelles de plàstic i pagant en les mai vistes caixes registradores. 

En un article que va aparèixer al Diari de Manresa amb motiu de la inauguració, es descrivia l'autoservei com un espai "dotat dels més moderns avenços que serà regit per aquells mètodes de venda en els quals el comprador surt beneficiat per la qualitat dels productes, la seriositat dels preus i l'economia que podrà observar en les compres que efectuï". L'autoservei destacava per les següents novetats: en comparació amb les botigues existents tenia molts llums, unes estanteries murals altes, uns mobles tipus gòndola i una extensa varietat de productes alimentaris que es mostraven de tal manera que el client no se'n deixava cap. A més, incloïa una secció de venda de cansaladeria, tenia venda a granel de conserves i olis i tots els productes mostraven el preu. També cal destacar els innovadors congeladors amb carn, pollastre i peix congelat, i la possibilitat de tenir el servei a domicili. 

La festa inauguració del primer supermercat Llobet va tenir la presència de les autoritats locals de Manresa. Van ser-hi el jutge de primera instància, el tinent d'alcalde d'esports en representació de l'alcalde Jose Moll, el comissari de policia, el capità militar en representació del general comandante militar de la plaza, el capità de la Guàrdia Civil en representació del tinent coronel de la Guàrdia Civil; el regidor de Mercats, el delegat regional de l'Organització de Supermercats; l'inspector provincial i també va haver-hi una representació de centres i organismes oficials. Va beneir el local l'arxiprest de Crist Rei, Miquel Bosch, qui després es va fer una visita pel local. 

Ignasi Llobet Vila va fer un discurs "ressaltant el seu desig de servir a la ciutat per a la qual s'havia procurat el primer supermercat de la regió catalana". Després va parlar, el tinent d'alcalde que va agrair en nom de la ciutat als promotors del nou autoservei tot desitjant un gran èxit en aquest nou tipus de local. 

En l'especial de Festa Major va sortir publicat un anunci de tota una pàgina amb un text del delegat regional de supermercats que afirma que "España es la primera nación del mundo en la institución de Supermercados". 

L'eslògan de l'anunci era aquest: 

"Una novedad para MANRESA 
Un exito para el comercio y la industria 
Una comodidad para las amas de casa 
Compre usted en el SUPERMERCADO AUTOSERVICIO LLOBET 
Los mejores artículos a preciós más económicos


Per poder obrir aquell primer supermercat, Llobet es va veure obligat a importar maquinària i béns necessaris, però inexistents en aquella Espanya franquista. Uns anys després que obrissin els primers supermercats, Ramon Llobet, sense saber-ho, va començar a aplicar brillants tècniques de màrqueting. Per a tot això, es pot dir que l'actual president de Grup Llobet, va ser un visionari, un home avançat als seus temps, que va actuar amb la justa mesura de risc i de seny, per convertir una modesta graneria en un negoci pioner que enguany compleix sis dècades.