La fira Monacàlia torna amb l'estrena d'un nou espectacle

Durant tot el cap de semana s'explica la relació entre Navarcles i Sant Benet de Bages

Navarcles s'ha omplert de danses i recreacions per la Monacàlia
Navarcles s'ha omplert de danses i recreacions per la Monacàlia | Àlex Gómez Ribera
06 d'abril del 2019
Actualitzat a les 17:09h
La dissetena edició de la fira Monacàlia ha obert les portes aquest dissabte al matí amb normalitat, tot i que els núvols cobrien la població de bon matí la pluja no hi ha fet acte de presencia, a més a més cap al migdia s'han anat obrint clarianes que han permès recórrer la fira de manera més agradable.

La fira de l'Abat, com també s'anomena la Monacàlia, manté un any més l'objectiu d'explicar, a través de diferents espectacles, quina ha estat, al llarg de la història, la relació de Navarcles i el monestir de Sant Benet de Bages, una institució religiosa que durant segles va governar el municipi. Les representacions teatrals que es fan a la fira mostre moments històrics i fets documentats en la historia del poble. Enguany s'ha estrenat una nova escena, situada l'any 1680, on es relata la prohibició del Carnestoltes a Navarcles. Sant Benet de Bages, fart de ser objecte de burles i descontent amb el comportament dels navarclins durant aquest període, va decidir no permetre la celebració de la festa. Els vilatans es van rebel·lar contra aquesta imposició i la van desobeir, la detenció de Francesc Aguilar i el seu alliberament sense permís del monestir van generar un càstig que conforma un capítol més de la tensa relació que, en alguns períodes, es va viure entre el monestir i el poble. L'espectacle s'ha vist complementat per l'estrena d'una nova dansa renaixentista, interpretada per l'Esbart Navarclí i amb música composada per Pere Tió.
 

Els carrers de Navarcles bullen d'activitat. Foto: Àlex Gómez Ribera


A més a més d'aquesta nova escena a la fira s'hi continuen interpretant diferents danses i les altres escenes històriques, la principal és la que representa el casament de Sal·la i Ricardis, un enllaç que es va produir l'any 950 i que va ser l'origen de la fundació del Monestir. Aquest dissabte al matí s'ha fet la primera tanda de representacions però tant avui a la tarda com durant tot el diumenge es poden tornar a veure tots aquests espectacles.

Els principals carrers del barri antic de Navarcles s'han omplert de parades d'una fira on hi destaquen diferents espais, la plaça de Vila i de l'Església són els escenari de les actuacions, la plaça de Sant Valentí, acull una mostra d'oficis antics i la plaça Aguilar s'hi pot trobar la Monacàlia infantil. L'oferta comercial compta sobretot amb parades d'alimentació, artesania tant de fora del poble com dels comerços de Navarcles, entre tota aquest a oferta hi destaca la parada de la cooperativa Bubble Shop, formada per alumnes de l'escola Catalunya que elaboren sabó artesanalment, un producte solidari ja que els seus beneficis es destinaran a l'Hospital de Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat.
 

La Monacàlia ha acollit diverses recreacions històriques. Foto: Àlex Gómez Ribera


La dissetena edició de la Monacàlia encara es pot visitar aquest dissabte a la tarda i, també, durant tot el diumenge, enguany la fira coincideix amb Alicia't, la festa gastronòmica celebrada precisament a Sant Benet de Bages, per aquesta raó un trenet uneix durant aquests dos dies Navarcles ambl'antic monestir.