Althaia finança el 50% del nou Hospital de dia d'Oncologia i Hematologia d'Althaia

Aquest divendres s'ha celebrat un acte de reconeixement a la ciutadania, les associacions, empreses i institucions que s'han implicat en el projecte

Acte d'agraïment
Acte d'agraïment | Althaia
Redacció
05 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:09h
La col·laboració i implicació del territori per fer realitat el nou Hospital de dia d'Oncologia i Hematologia de la Fundació Althaia ha estat tot un èxit. Des que es va posar en marxa la campanya de participació i mecenatge, hi ha hagut una gran mobilització ciutadana i associativa que no només ha permès recaptar recursos econòmics, sinó també donar a conèixer amb més profunditat la institució i la tasca dels seus professionals. A més, s'ha comptat amb el suport d'institucions i empreses que han posat el seu gra de sorra per fer possible el projecte, així com de professionals de l'organització. La Fundació Althaia ha volgut agrair totes aquestes contribucions amb un acte de reconeixement que s'ha celebrat aquest divendres a la Sala d'actes de l'Hospital Sant Joan de Déu.

En només 18 mesos, entitats, associacions i persones a títol individual han organitzat un total de 62 esdeveniments en el marc de la campanya Posem-hi el cor, apadrinada pel santpedorenc Pep Guardiola, entrenador del Manchester City. Han estat activitats de diferents tipologies –lúdiques, esportives, culturals, divulgatives...– que s'han realitzat a diferents punts de la Catalunya Central i que han tingut una gran resposta i mobilització ciutadana. Amb aquests esdeveniments s'han recaptat 153.115 euros. 

En paral·lel, s'han registrat 237 donacions de particulars amb una aportació total de 432.157 euros. Pel que fa al teixit empresarial, hi ha hagut 29 col·laboracions d'empreses que sumen 168.647 euros i 6 prestacions de serveis en espècies, que pugen a 205.914 euros. Amb la donació a canvi de productes solidaris (pilotes, polseres, coixins i altres) s'ha recaptat 45.737 euros. 

La suma total aconseguida fins al moment és d'1.005.570 euros, que representa el 50% del pressupost del nou Hospital de dia d'Oncologia i Hematologia.

Al setembre del 2017 es va posar en marxa la campanya Posem-hi el cor per tal d'implicar la ciutadania en el projecte, una iniciativa que continua oberta.

En paral·lel, la Fundació Althaia ha posat en marxa una segona campanya de mecenatge i participació per tal d'aconseguir la millora de l'atenció infantojuvenil.

El Mur de la gratitud

La Fundació Althaia, per tal de deixar palès l'agraïment en nom de professionals i pacients, ha creat el Mur de la gratitud, ubicat a l'entrada de l'Hospital de dia i format per peces que representen maons. Simbolitza la suma de complicitats, l'esforç i la implicació de persones, entitats, institucions i món empresarial que han fet possible que aquest nou equipament sigui una realitat.

A la paret frontal del mur s'hi ha escrit una sèrie de poemes del llibre Abecedari de Miquel Martí i Pol amb els quals es construeix la paraula Gràcies. Pep Guardiola va contribuir en la tria d'aquests poemes, deixant així testimoni de la seva important col·laboració en aquest projecte.

El Nou Hospital de Dia d'Oncologia i Hematologia

Des de la primavera del 2018 està en funcionament el nou Hospital de dia, amb el qual la qualitat de l'atenció al pacient oncològic ha fet un important pas endavant. Les noves instal·lacions, dissenyades amb la participació de professionals i usuaris, són espais humanitzats que busquen crear un entorn amable i acollidor que repercuteix positivament en la tasca dels professionals i en el benestar del pacient, ja que en la recuperació d'un càncer, el factor emocional juga un paper fonamental.

Els espais, que són quatre vegades més grans que els de l'anterior ubicació, permeten millorar l'experiència dels usuaris i situar-los al centre de l'atenció. Les noves instal·lacions incorporen vistes a l'entorn, molta llum natural, mobiliari amb el dibuix de la silueta de les muntanyes que envolten el pla de Bages als taulells i els colors de la posta de sol a les parets per aconseguir un espai més acollidor i amable. Solucions que l'equip d'arquitectes i dissenyadors va proposar per donar resposta a les demandes dels usuaris i professionals. Els espais permeten garantir la intimitat i alhora la socialització dels pacients, contribuint així a què se sentin més cuidats i acompanyats en tot aquest difícil procés.

L'Hospital de Dia, que dona cobertura a una part important de la Catalunya Central ja que s'hi atenen persones del Bages, Solsonès, Moianès, Berguedà i Cerdanya, concentra bona part de l'activitat oncològica i hematològica d'Althaia. S'hi dispensen els tractaments, s'hi atenen les urgències i s'hi fan diferents proves, com les biòpsies líquides. A més, és des d'on es lidera tota la recerca de la institució en aquestes especialitats. Tot aquest creixement de l'activitat assistencial i d'investigació, juntament amb l'increment de la incidència del càncer –a Catalunya ha augmentat un 14% els últims 10 anys–, l'avanç de la ciència i el conseqüent increment dels procediments, van posar de manifest la necessitat de dotar Althaia d'unes noves instal·lacions que no haguessin estat possibles sense la participació i la implicació de la ciutadania.