Judici 1-O

Un advocat de l'1-O al Bages denuncia «falsedats» en la declaració al Suprem d'un Guàrdia Civil

En un escrit manifesta que el cap de l'operatiu que va actuar a Fonollosa i Castellgalí va mentir davant del jutge fins a quatre vegades

per NacióManresa , 4 d'abril de 2019 a les 09:59 |
La Guàrdia Civil carregant contra la població de Fonollosa l'1 d'Octubre | AjF
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fins a quatre "falsedats" va detectar David Casellas -un dels advocats voluntaris de l'1-O- després de sentir la declaració al Suprem del Guàrdia Civil que va actuar com a cap de l'operatiu a Castellgalí i Fonollosa.

En un escrit que ha fet arribar als mitjans de comunicació exposa que l'afirmació que va fer el tinent quan va dir que "una massa" de persones havien "obstaculitzat el pas" per entrar a la porta d'accés a l'escola de Castellgalí (que era on s'estava duent a terme la votació), assenyala que "no és cert": "hi havia una porta d'accés al pati [de l'escola] que estava completament lliure d'obstacles i, tot i que estava tancada, només calia forçar el pany per obrir-la", relata.


En aquest sentit afegeix que "quan el tinent va adonar-se de l'existència d'aquesta entrada lliure, va ordenar als seus guàrdies que agafessin un ariet per tirar-la a terra" però també "que apartessin la gent que estava asseguda davant de l'altra porta". "L'ús de la força contra les persones era absolutament innecessària", lamenta.

Contestant l'"exquisidesa" amb la qual descrivia l'actuació policial [a Castellgalí] el cap de l'operatiu, l'advocat manresà remarca que "els agents no només van fer servir les mans; també van usar escuts, amb els quals colpejaven les extremitats dels ciutadans asseguts a terra, causant fins a catorze ferits". Així mateix, Casellas desmenteix que l'actitud dels votants fos "provocativa", tal com va afirmar el policia espanyol: "la reacció de les persones congregades era d'escrupulós silenci, i només van reaccionar amb crits i indignació quan van veure que els agents utilitzaven innecessàriament la força contra ells", apunta.


Finalment, i fent referència als vídeos de les batusses que el Guàrdia Civil va assegurar que no havia vist, el lletrat exclama que "no és cert", ja que "els ha pogut veure a la sala de vistes del Jutjat d'Instrucció de Manresa quan ha declarat com a testimoni per aquests fets i ha contestat nombroses preguntes formulades al respecte per la jutgessa instructora, el Fiscal en cap de Manresa i les acusacions particulars personades en defensa dels ferits per l'acció policial".

S'oculta la presència de dos agents infiltrats a Fonollosa

Pel que fa a les declaracions de l'agent sobre l'actuació a Fonollosa, Casellas no compra el relat del cap de l'operatiu que exposa que el cos policial es va assabentar que l'única urna que hi havia s'havia amagat en un descampat quan ja eren dins l'ajuntament. "El policia ha ocultat que, en realitat, dos agents d'observació i vigilància infiltrats entre la població que eren en aquell lloc des d'abans que arribés l'operatiu policial, havien vist com l'urna sortia de l'ajuntament i havien pogut avisar d'aquest succés a un altre tinent que no era ell, però que també formava part de l'operatiu i estava sota la seva jerarquia".

Per tant, continua, "mentre es desenvolupava l'acció de força de la Guàrdia Civil contra les persones i els béns de l'ajuntament, membres que formaven part de l'operatiu ja sabien que no trobarien l'urna dins sinó fora de l'edifici consistorial, en un descampat, on havien pogut veure com uns veïns l'amagaven entre unes herbes".

Casellas remarca tenir "molts vídeos" que demostren aquest relat que "formen part del material provatori aportat al Tribunal Suprem".

 

Participació