«Increpacions» i «escopits»: la versió policial de l'1-O a Callús, Castellgalí i Fonollosa

Un dels agents que va actuar a Castellgalí assegura que la gent els "fustigava" i buscava "provocar-los" perquè "perdessin els papers" i, així, gravar-ho amb el mòbil

Un dels agents que va actuar a Castellgalí assegura que la gent buscava
Un dels agents que va actuar a Castellgalí assegura que la gent buscava | ACN
NacióManresa
04 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:06h
El tinent que va dirigir l'operatiu a Castellgalí (i també a Fonollosa) ha descrit, durant la seva declaració en el marc del judici de l'1-O, que al llarg de la jornada del referèndum a Castellgalí hi va haver agents dels Mossos que els van "increpar" i cridar 'vergonya' mentre actuaven. Ell ha assegurat que no va veure-ho, però que un agent seu el va anar a buscar "força nerviós" perquè hi havia fins a quatre mossos a fora que els van recriminar l'actuació, els van demanar que els mostressin una ordre judicial i els van dir que volien parlar amb el cap del dispositiu.

El tinent ha afirmat que la "massa" tenia actitud per "obstaculitzar el pas", i que hi havia nens petits i gent de fins a 90 anys. A més, ha dit que mai havia vist tanta gent gravant amb un mòbil. "Era la premissa que tenien, provocar i fustigar i amb la pressió intentar que un guàrdia civil perdés els papers i agredís algú i captar la imatge per immortalitzar-la", ha dit. "Mai ho havia vist, en tot cas en concerts d'adolescents", ha afegit.

"No volien que marxéssim, era provocació darrera provocació, el que han fet sempre", ha afirmat per descriure l'actitud dels concentrats, ja que diu que es van posar al capó del cotxe i davant les rodes del cotxe quan deixaven el centre de votació. 

El tinent ha descrit que estaven "molt organitzats" i que van entrellaçar els braços "molt bé" i no van poder-los retirar de la línia. "Vam acabar amarats de suor perquè vam ser exquisits i tot ho vam fer amb les nostres mans", ha explicat. Ara bé, ha manifestat que tot i estar de braços plegats podien colpejar-los. 

Sobre l'actitud de la gent, ha dit que en tot moment va ser "hostil" i que primer els insultaven en català (fills de puta, ha dit) però ho van acabar fent en castellà "per si no ho enteníem". 

Molt crític amb els Mossos 

El cap del dispositiu ha estat molt crític amb l'actitud dels Mossos, i ha dit que quan va arribar una parella d'agents ni li van tornar la salutació i tampoc li van indicar per on havia d'entrar al col·legi. Llavors, ha dit que un "cap" del cos va demanar parlar amb ell i que li va preguntar si desallotjarien i li va emanar una ordre judicial. "Li dic que sí i em posa una cara molt estranya, tartamudeja", ha descrit. 

Un altre incident que ha remarcat -el més greu, segons ell- es va produir a fora, quan el va venir a buscar un agent "força nerviós". Segons li va explicar, hi havia quatre agents a fora que els estaven "increpant" per l'actuació, els cridaven 'vergonya' i els exigien una ordre judicial. Unes imatges que, reconeix, va veure a posteriori, a través de les xarxes socials. 

"53 segons de rellotge" intentant "dialogar" amb els votants

El mateix agent, després de ser preguntat per part de l'advocacia de l'Estat sobre l'actuació a l'Ajuntament de Fonollosa ha exposat que "vaig estar 53 segons de rellotge intentant dialogar [amb els votants], però em van fer cas omís". 

Pel que fa al cas de l'urna amagada pels propis veïns del poble en un descampat, el Guàrdia Civil ha explicat que "vam assabentar-nos que no era dins l'ajuntament quan ja hi havíem aconseguit entrar". Recordem que tal com va explicar l'alcalde d'aquest municipi, Eloi Hernàndez, el mateix dia del referèndum, els policies espanyols van "esbotzar" la porta d'entrada al consistori i "trinxar" la resta de portes de dins l'edifici per trobar l'urna, quan resulta que el cos policial sabia on es trobava perquè "una agent que anava de paisà" -que havia vist com els veïns amagaven l'urna- va desvetllar on era.

"Puntada de peu" als genitals a Callús

Un altre agent ha declarat com a testimoni per la seva intervenció a l'escola de Callús, i ha explicat que va patir una lesió per una "puntada de peu" als genitals. Segons ha dit, quan van arribar al col·legi hi havia entre "300 i 400 persones" que "obstaculitzaven" l'entrada al centre. Durant la intervenció, ha assegurat, "hi va haver empentes, puntades de peu i moltíssima resistència", mentre els "escopien" i els "cridaven", entre d'altres, 'Fora les forces d'ocupació' o 'fills de puta'. L'agent ha explicat que va patir una "inflamació del testicle esquerre" i que va tenir "dolor i molèsties" durant 4 o 5 dies, tot i que no va estar de baixa. A preguntes de les defenses, ha justificat que no anés a visitar-se amb un tinent coronel mèdic fins el 3 d'octubre perquè ho va fer quan va veure que el dolor "seguia".

L'agent ha assegurat que era "imprescindible treure els manifestants" per poder accedir al col·legi, però ha assegurat que la seva unitat no va fer ús de la defensa, que "es va quedar en tot moment a l'alçada de l'armilla". L'agent també ha admès que cap altre agent va resultar lesionat en aquesta intervenció i que la sortida va ser "més o menys ordenada", amb "crits, però sense cap incident". També ha reconegut que no hi va haver cap detingut.