«Era un món nou per a nosaltres»: així recorda el batlle d'Aguilar les primeres eleccions democràtiques

Valentí Riera no optarà a l'alcaldia d'aquest petit municipi del Bages i posarà fi a 40 anys de mandat

Valentí Riera passejant per Aguilar de Segarra amb Carles Puigdemont  i Meritxell Borràs en una imatge d'arxiu
Valentí Riera passejant per Aguilar de Segarra amb Carles Puigdemont i Meritxell Borràs en una imatge d'arxiu | Mar Martí
NacióManresa
03 d'abril del 2019
Actualitzat a les 20:37h
Fa quaranta anys que, igual que en la resta de pobles i ciutats de l'estat espanyol, Aguilar de Segarra celebrava les primeres eleccions municipals democràtiques d'Espanya, després d'una llarga època de dictadura franquista. En aquell moment, aquest petit poble del Bages de només 250 habitants, "no tenia ni aigua, ni llum, ni telèfon, ni camins", recorda Valentí Riera, l'actual alcalde i l'únic que el municipi ha tingut des d'aquell 3 d'abril del 1979. Aleshores ell tenia 36 anys ("feia una setmana que els havia complert", apunta), i juntament amb quatre veïns més "vam decidir que seria una bona idea participar a les eleccions", explica, tot afegint que "aquell era un món nou, per a nosaltres, que no coneixíem què era això de la democràcia".

La seva voluntat si guanyaven els comicis era clara: dotar el poble dels serveis bàsics. "No tenir res provocava un gran neguit entre totes aquelles persones que començàvem a despuntar", assenyala el batlle. A banda de la seva candidatura ("ens hi vam presentar com a independents de CiU", diu), també va optar a l'alcaldia el partit que durant l'època franquista s'havia fet càrrec de l'Ajuntament. No hi van tenir res a fer: "vam vèncer per una majoria aclaparadora", celebra Riera.

La primera obra, arreglar la teulada de l'ajuntament

"El primer que vaig fer just després de prendre possessió, va ser reunir-me amb els veïns del poble per exposar-los la urgència d'arreglar la teula de l'ajuntament, que s'estava ensorrant", explana l'alcalde convergent. Restaurar el sostre de l'edifici consistorial va ser la primera obra que va dur a terme com a batlle d'Aguilar. La darrera va ser la rehabilitació del castell de Castellar, fa vuit anys. "En aquestes dues últimes legistatures no hem pogut tirar endavant pràcticament cap projecte urbanístic per temes econòmics", confessa.

"La jubilació és una faceta que em ve de gust descobrir"

A finals de maig Valentí Riera deixarà de ser alcalde d'Aguilar de Segarra després de quaranta anys seguits capitanejant el poble. S'ho pren com una oportunitat per descansar, "que ja em toca", somriu. I és que abans de batlle, Riera es dedicava a la pagesia i tenia una granja de porcs, però mentre va ser alcalde, va combinar aquesta feina amb la de regentar un restaurant, que va tancar ara fa un any. "Tinc ganes de descobrir què és la jubilació, perquè és una faceta totalment desconeguda per a mi", manifesta, tot assegurant que "no pateixo gens pel futur d'Aguilar perquè sé que el deixo en bones mans".