Premien un projecte de l'Ítaca que condona part de la quota escolar amb hores de treball al centre

El "Banc d'hores" va rebre un dels guardons de la setena edició dels Premis FaPaC

La CAFI de l'escola Ítaca s'enduú un dels Premis FaPaC
La CAFI de l'escola Ítaca s'enduú un dels Premis FaPaC | AjM
NacióManresa
01 d'abril del 2019
Actualitzat el 02 d'abril a les 11:50h
La Comunitat d'Adults i Famílies (CAFI) de l'escola Ítaca de Manresa -així és com les mares i pares del centre es refereixen a l'AMPA- van rebre, aquest passat dissabte, 30 de març, un dels guardons de la setena edició dels Premis FaPaC, un certamen que organitza la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (la FaPaC) que té per objectiu reconèixer les accions educatives i participatives que duen a terme les AMPAs i AFAs associades, amb la intenció d'incentivar-les i permetre l'intercanvi d'experiències.

En el cas del centre manresà, va aconseguir el segon premi en la modalitat Transformem la societat. I és que el certamen es divideix en tres categories, cada una de les quals atorga un primer premi, un segon i un tercer. Les altres dues modalitats són Tothom a l'AMPA/AFA i Fem xarxa per la qualitat educativa. Pel que fa a la de Transformem la societat, el jurat de la FaPaC premia aquelles experiències solidàries dintre de les AMPAs que promoguin la cohesió social, valorant especialment aquelles que "distribueixin els recursos fent servir criteris d'igualtat d'oportunitats", exposen les bases del certamen. 

En aquest sentit, l'empresa de l'escola Ítaca hi encaixa com anell al dit. Batejat amb el nom de Banc d'hores, el projecte ideat per les mares i pares del centre manresà s'adreça a totes aquelles famílies que, per culpa de les dificultats econòmiques, no poden pagar la quota anual que l'escola demana per cobrir despeses de material i excursions o sortides. El que proposa el projecte és condonar, a aquestes famílies, part de l'import a pagar amb hores de treball dins les instal·lacions del centre educatiu. Així, expliquen des de la CAFI, "cada hora de treball correspon a una quantitat d'euros fixada, que es destina directament al pagament de la quota de l'escola".

I com funciona, tot plegat?

Els encarregats de custodiar que el Banc d'hores rutlli correctament són els pares i mares que formen part de la Comissió Solidària de la CAFI. Concretament, la feina de coordinació recau, sobretot, en una de les mares d'aquesta comissió, que és educadora social. Ella és qui s'encarrega d'identificar i seleccionar les famílies susceptibles d'entrar dins del programa. Després d'aquest primer pas, i juntament amb l'equip directiu del centre, es proposa a les famílies seleccionades fer ús del Banc d'hores, i se'ls explica en què consisteix. 

Les que accedeixen a involucrar-s'hi han de comprometre's a realitzar tasques dins l'escola (en horari escolar), sempre adaptades i ajustades a les habilitats de cada pare o mare. Entre aquestes feines s'hi troben, per exemple, muntar mobles auxiliars; folrar o reparar llibres de la biblioteca; cosir; rentar els gots de vidre que utilitzen els nens i nenes d'infantil a les aules; mantenir els embornals nets de sorra i fulles; remenar la sorra del sorral, o realitzar tasques de jardineria. 

"Les famílies beneficiàries no reben una ajuda a fons perdut, sinó que ho fan a canvi d'aportar el seu treball per a la millora de la comunitat", expressen des de la CAFI, tot afegint que "d'aquesta manera, es fomenta l'esforç i dedicació per posar en valor tant la seva feina com les excursions i el material que s'utilitza a l'escola". A banda, apunten, través d'aquest projecte, "les famílies també reben el missatge de la importància de les sortides i excursions que s'organitzen des de l'escola", un fet destacable tenint en compte que "la tipologia de família que es beneficia d'aquest projecte normalment s'implica poc en les activitats escolars". 

Mantenir l'anonimat de les famílies usuàries

El projecte del Banc d'hores es porta a terme "amb màxim respecte i discreció", exposen des del centre: "la informació sobre quines famílies s'hi acullen no és pública: no ho saben ni els propis infants, ni els mestres d'aquets nens, ni la resta de famílies", assenyalen. I és que tal com expliquen, "l'escola fomenta molt la participació i implicació de les famílies en tasques de voluntariat, i, per tant, els pares i mares que treballen pel Banc d'hores queden integrats entre altres familiars o col·laboradors". 

El pressupost del programa és d'aproximadament 4000 euros per curs. Aquest s'aconsegueix a través de les activitats que la Comissió Solidària de la CAFI organitza durant tot el curs, ja sigui amb la venda de calendaris, de roba de segona mà, de llumineta o d'altres productes, o organitzant dinars en les festes de l'escola.
 
"Gràcies a aquest projecte tots els infants de l'Ítaca gaudeixen d'unes mateixes condicions i poden assistir a totes les sortides programades, independentment de la situació econòmica de la família", celebren els creadors del Banc d'hores, alhora que posen de manifest que "participar-hi [en el projecte] suposa conèixer el fer i estar dels alumnes a l'escola i sol ser la porta d'entrada per a involucrar-se, després, en d'altres activitats".