«Tabals de foc», el musical «fet a mida» que s'inspira en la Manresa de la Guerra del Francès

Ideada per Entorn Produccions i Manresa Turisme, la producció teatral es podrà veure durant el cap de setmana del 6 i 7 d'abril al carrer del Balç

Jordi Vilamú, Lluís Alavedra i David Martell, fent un petit tast del musical que es podrà veure al carrer del Balç els dies 6 i 7 d'abril
Jordi Vilamú, Lluís Alavedra i David Martell, fent un petit tast del musical que es podrà veure al carrer del Balç els dies 6 i 7 d'abril | Estefania Escolà
NacióManresa
27 de març del 2019
Actualitzat el 28 de març a les 11:41h
Manresa va tenir un pes destacat en la Guerra del Francès. La Crema del Paper Segellat -el 2 de juny del 1808- va suposar el primer gran acte de revolta en contra de l'autoritat francesa i l'inici de la guerra. Després, cap al final del conflicte, els francesos van venjar les dues derrotes del Bruc i, al març del 1811, van incendiar la ciutat davant la passivitat de les tropes espanyoles. Els resultats van ser devastadors: esglésies i unes 1.200 cases cremades i una ocupació massiva per part dels francesos que va acabar amb saquejos i assassinats.

Aquesta història i la dels manresans anònims que van viure l'episodi en qüestió, és la que ha inspirat el musical Tabals de foc, una obra de creació pròpia amb músiques originals impulsada per Entorn Produccions conjuntament amb Manresa Turisme. Amb guió i lletres de les cançons de Toni Fornells i la composició musical i piano a càrrec de David Martell, l'espectacle compta, també, amb la participació de les escoles musicals d'Artés, Sant Vicenç de Castellet, Esclat i Voice up (de Manresa), i la col·laboració de les empreses Solans Música i Caravaning Club del Bages.

Els detalls d'aquesta nova proposta han estat presentats aquest migdia pel regidor de Turisme de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; pels representants d'Entorn Produccions Toni Fornells, Eva Cuadrado i Fina Sallés; pels actors Lluís Alavedra (que donarà vida al Canonge Muntanyà) i Jordi Vilamú (alter ego del Timbaler del Bruc), i pel músic David Martell. 

"Després de l'èxit de l'espectacle El carrer dels Miserables, volíem buscar una història pròpia lligada a la història de la ciutat", ha explicat Fornells, que ha resolt que "amb Tabals de Foc ens endinsem en els fets de l'època napoleònica a Manresa, des de la Crema del Paper Segellat fins a la crema de tres quartes parts de la ciutat".

Per la seva banda, el regidor Calmet s'ha mostrat "content" i "agraït" per aquesta nova proposta de dinamització en un espai com és el carrer del Balç: "es tracta d'indrets que, a banda dels serveis turístics, cal dotar-los de contingut i d'activitat que sigui atractiva", ha assenyalat. Al seu torn, Martell ha manifestat que l'espectacle tindrà una durada aproximada d'una hora i que tota la música serà en directe. En aquest sentit, al llarg de la recreació s'interpretaran deu temes musicals compostos per a l'ocasió que sonaran al llarg de les dotze escenes situades a vuit emplaçaments del carrer medieval.

Una cinquantena d'artistes en escena

Fornells també ha explicat que l'obra està "feta a mida" pel carrer del Balç, i que al llarg de la ficció el públic es barrejarà amb els actors, alguns dels quals donaran vida a personatges amb nom propi i àmpliament coneguts (com el Canonge Muntanyà, Maurici Carrió, Ignasi Amorós o Isidre Llussà) i d'altres que encarnaran personatges anònims per mostrar "les emocions i les vivències de l'època, barrejant èpica i humanitat d'una història real i fabulada", ha concretat. En total, Tabals de foc comptarà amb la participació d'una desena d'actors, sis solistes i un cor format per vint-i-cinc músics.

Quan es podrà veure?

La nova proposta es podrà veure els dies 6 i 7 d'abril, en quatre representacions. La primera  començarà a les cinc de la tarda i les següents s'aniran succeint al cap d'una hora. El darrer passi tindrà lloc a les vuit del vespre. En cada sessió hi podran entrar, de públic, quaranta-cinc persones. El preu de l'entrada és de 7 euros si es compra anticipadament (a través d'aquest enllaç o presencialment, al carrer del Balç) i de 10 si s'adquireix el mateix dia.

Una mica d'història per entendre el musical

Tabals de Foc s'inicia el 2 de juny del 1808, moment en el qual les tropes napoleòniques ja han assumint, pràcticament, l'autoritat del país, amb el consentiment del rei d'Espanya i a desgrat dels habitants, que veuen com han de pagar les despeses de manutenció de les tropes invasores. Davant d'aquesta situació, els manresans no es queden de braços plegats i decideixen lluitar i cremar tot el paper oficial francès en una revolta sense precedents sobre l'autoritat estrangera.

L'espectacle, a més, també parlarà de les mítiques batalles del Bruc, concretament de la primera, que va transcórrer el 6 de juny de l'any 1808 i que va tenir com a protagonista el santpedorenc Isidre Llussà, batejat, posteriorment, com a Timbaler del Bruc i que, tal com explica la llegenda va ser ell que amb el seu timbal va fer retrocedir les tropes franceses liderades pel general Schwartz, pensant-se que el so del tambor era el d'un exèrcit molt més nombrós que el seu.