Museu Comarcal

Es reprenen les obres dels nous accessos a l'antic Col·legi de Sant Ignasi de Manresa

L'actuació té per objectiu la construcció de tota l'estructura dels nous accessos, així com acabar la planta baixa, on hi haurà l'accés, l'espai de recepció i informació de l'edifici

per Redacció, 26 de març de 2019 a les 18:10 |
Les obres a l'antic Col·legi de Sant Ignasi tornen a engegar | AjM
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El mes de febrer de 2018 es van aturar les obres dels nous accessos a l'antic Col·legi de Sant Ignasi i el mes següent, la Junta de Govern Local va aprovar l'expedient de resolució de contracte, per incompliment contractual per part de l'empresa adjudicatària. Després de fer els tràmits per a la nova contractació, finalment aquesta setmana s'han reprès les obres, que van a càrrec de Constructora del Cardoner, de Manresa. El cost de l'obra que ara s'adjudica és de 479.961,36 euros i el termini d'execució, de 4 mesos.

El projecte que ara es reprèn (vegeu plànol d'ubicació) té per objectiu formalitzar uns nous accessos a l'edifici de l'Antic Col·legi de Sant Ignasi des de la nova plaça que és previst d'urbanitzar en el solar que, abans de 1936, ocupava l'església de Sant Ignasi i on, fins al 2015, hi va haver la Sala Ciutat. El nou accés permetrà accedir al claustre de l'edifici des de la nova plaça.


L'àmbit de l'actuació se centra a l'ala oest de l'edifici i, especialment, es desenvolupa sobre part de l'espai que ocupava la desapareguda església de Sant Ignasi (vegeu més plànols del projecte).

El projecte preveu edificar uns nous volums (vegeu maqueta) davant la paret mitgera que unia l'antic col·legi amb l'església. Aquests nous volums, que encabiran un espai de recepció i informació del conjunt de l'equipament i uns espais de vestíbul i d'accés al Museu Comarcal de Manresa, pretenen formalitzar una nova façana –que esdevindrà el front principal de l'equipament- sobre la nova plaça. Els nous volums i la preservació de les petges de l'estructura de l'antiga església existents sobre la mitgera són els elements principals que configuraran aquesta nova façana principal. El present projecte permet executar una nova fase del nou accés al museu que dóna continuïtat a la rampa del claustre executada durant l&rsqu o;any 2016.

El projecte inclou els treballs de la primera fase dels nous volums d'accés al museu i de configuració de la façana oest de l'antic col·legi. En concret, el projecte inclou els treballs de construcció dels elements estructurals dels nous volums i d'una primera fase de tancaments (la corresponent a la planta baixa).

Segona licitació de l'actuació


L'actuació del volum general dels nous accessos a l'Antic Col·legi de Sant Ignasi ja va ser licitada el 2017. El 20 de juny del 2017 se'n van iniciar les obres. El 13 de març del 2018, després d'un conjunt d'incompliments i demores en l'obra per part de l'empresa contractista, l'Ajuntament incoà la resolució del contracte de l'obra. A partir d'aquell moment les obres quedaren aturades amb un volum d'obra executada propera al cinquanta per cent i amb un conjunt de treballs executats no acceptats. A data d'avui, les obres executades de l'actuació – a grans trets- se cenyeixen als estintolaments i nova estructura als dos murs de l'edifici de l'antic col·legi i als fonaments i pilars a nivell de planta baixa.

El present projecte, doncs, inclou el conjunt de treballs necessaris per completar l'actuació del volum general dels nous accessos a l'Antic Col·legi de Sant Ignasi. El projecte inclou així mateix tots aquells treballs necessaris per refer elements ja executats i que no van ser acceptats i, també, aquells treballs que es van incloure com a millores en la licitació de les obres anteriors.

Vistes sobre l'edifici i l'entorn

Es proposa que el conjunt d'elements que resolen els nous accessos al museu formin un recorregut que generi vistes sobre els espais més significatius tant de l'edifici com de l'entorn urbà. Així, la rampa proposada permet ascendir per l'espai de les voltes del claustre i transitar per un doble espai estret coronat per una volta de canó de l'entresòl de l'ala oest de l'edifici.

La proposta de volum-contenidor dels vestíbuls i accessos verticals dels espais expositius del museu, permeten tenir vistes sobre l'espai de plaça pel qual s'ha accedit a l'edifici. Al mateix temps, es proposa que el recorregut ascendent per dins d'aquest volum-contenidor tingui vistes no només a l'espai públic proper sinó especialment cap a dos monuments destacats del patrimoni de la ciutat: la basílica de la Seu i la torre de Santa Caterina.

Objectius i abast de l'actuació

El projecte afronta una primera fase d'obres als accessos del Museu, que pretén assolir els objectius següents:

- Crear un nou accés principal a l'edifici, i al claustre, des de la nova ampliació de la plaça de Sant Ignasi.

- Construir un nou sistema d'accessos al Museu Comarcal del qual forma part la rampa ja executada. El nou sistema d'accessos inclou l'execució d'un vestíbul públic a la planta entresòl.

- Construir, a la planta baixa i a tocar del nou accés, un espai de recepció i informació de l'edifici.

- Convertir la mitgera -ara posada al descobert- en la façana principal de l'Antic Col·legi de Sant Ignasi. Els nous volums plantejats en el present projecte i el tractament de la mitgera previst en una fase posterior han de conformar el nou front principal de l'edifici sobre la nova plaça.

Els nous accessos preveuen la construcció d'un vestíbul a la planta entresòl, d'un sistema d'escales i rampes de d'accés a les plantes entresòl, primera i segona, i la construcció d'un ascensor de connexió des de la planta baixa fins a la planta tercera del museu. El projecte també inclou la construcció d'uns nous espais en planta baixa destinats a instal·lacions i a oficina de recepció i informació. Els únics espais en els quals el projecte preveu executar treballs de tancaments i acabats, en aquesta fase, és en l'espai de recepció i informació.

El volum principal adopta una forma volumètrica i de disposició de façanes que respon a la necessitat de protegir-se del sol de ponent a l'estiu, a la necessitat d'obrir-se a les vistes cap al sud, a la voluntat de mantenir vistes cap a l'empremta del transsepte de l'església i a la intenció de conformar adequadament un dels costats de l'ampliació de la plaça Sant Ignasi. Aquest volum dels nous accessos s'entregira per situar la seva cara principal (la que acull un finestral a tota l'alçada) en diagonal respecte la projecció de la cúpula que coronava el creuer de les dues naus de l'antiga església de Sant Ignasi. La posició de la boca principal del nou volum flotant sobre la projecció de l'antiga cúpula pretén evocar la sensació d'espai ascendent i vertical del punt més singular de l'antiga església.

 

Participació