Joves d'hospitals de dia de salut mental exposen fotografies a Sant Joan de Déu

L'Hospital de dia infantojuvenil d'Althaia va guanyar el segon i tercer premi en la categoria de foto de color

Una de les fotografies exposades a Sant Joan de Déu
Una de les fotografies exposades a Sant Joan de Déu | Althaia
Redacció
26 de març del 2019
Actualitzat a les 14:51h
Fins aquest divendres, 29 de març, es pot visitar l'exposició de les imatges presentades al 8è Concurs de fotografia d'hospitals de dia infantojuvenil de Salut Mental de Catalunya al vestíbul de la planta 0 de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. El certamen, organitzat per l'Hospital de Dia de Nou Barris de Barcelona, va atorgar el segon i el tercer premi de la categoria de fotografia de color a l'Hospital de dia infantojuvenil de la Fundació Althaia.

Els participants al concurs, que es va portar a terme l'any passat i que tenia com a tema L'última hora del dia, van captar imatges que reflecteixen la quotidianitat de les seva vides acompanyades d'un petit text explicatiu. L'objectiu de la iniciativa és fer visible la situació dels nois i noies que participen en els programes dels hospitals de dia.

D'aquesta manera, continua l'activitat artística als vestíbuls de l'Hospital Sant Joan de Déu. L'art té una funció terapèutica i contribueix en el benestar de les persones, per això es vol facilitar que professionals i usuaris amb una trajectòria artística puguin exposar la seva obra. Alhora, l'objectiu és apropar la cultura a la ciutadania i oferir un entorn més amable a usuaris i familiars.

En paral·lel, fins al 2 d'abril es pot visitar l'exposició Itinerància, obra del grup del taller de gravat de l'Escola d'Art de Manresa, al vestíbul de la planta 0 de l'edifici històric de Sant Joan de Déu. La mostra té com a protagonista les trementinaires, dones remeieres que van crear un model nou d'economia familiar en un moment de crisi econòmica a mitjans del segle XIX.

Mitjançant les tècniques del gravat i l'estampació, l'exposició proposa una reflexió sobre l'arrelament a un entorn molt determinat, la relació amb la terra i el bosc, la cerca de plantes remeieres i el coneixement de les seves propietats, la transmissió dels coneixements femenins, el viatge, la duresa dels camins, la por i la fortalesa de les dones, així com la itinerància i l'acollida i la pèrdua d'una activitat i sabers ancestrals.