L'oda a la infantesa com a actitud vital que el bagenc Pau Sala vol convertir en conte

El mestre d'educació primària nascut a Manresa ha obert un Verkami amb el suport de la il·lustradora Aina Sallés

Imatge d'una de les il·lustracions del conte 'Gaia, la nena dels ulls vius'
Imatge d'una de les il·lustracions del conte 'Gaia, la nena dels ulls vius' | Aina Sallés
NacióManresa
26 de març del 2019
Actualitzat a les 14:48h
La infantesa és una d'aquelles etapes de la vida on (si tenim la sort de viure en un país privilegiat) tot va bé; tot flueix, i tot és un descobriment nou i apassionant. La Gaia és una d'aquestes nenes que frueix del moment vital en el qual es troba, "il·luminant i embellint cada racó per on passa a través d'una mirada transparent i exempta de prejudicis". Així ho explica el manresà Pau Sala, el creador d'aquest personatge, que ha engegat una campanya de micromecenatge amb la voluntat que la història de la petita Gaia pugui acabar esdevenint un conte d'homenatge a la infantesa. Però no només a la infantesa en el sentit més estricte de la paraula, sinó en la seva expressió més àmplia: recordant el nen que tots tenim i que les ferides que ens han anat marcant, han sepultat.

La idea d'escriure un conte fa temps -anys- que li voltava pel cap: "vaig començar a gestar-lo fa sis anys, mentre estudiava la carrera d'Educació Primària a Lleida, però no va ser fins fa pocs mesos que vaig decidir donar-lo a conèixer i tirar-lo endavant", explica. De seguida va comptar amb la complicitat de la il·lustradora Aina Sallés -també filla de Manresa- que va sumar-se a l'aventura literària aportant-hi la part artística a través de dibuixos fets amb aquarel·la. Però les col·laboracions no acaben aquí: "he tingut la sort de comptar amb el suport de companys de diferents àmbits que m'han ajudat a donar forma al projecte i a impulsar la campanya de micromecenatge per materialitzar-lo", assegura.

Aquesta campanya, duta a terme a través de la plataforma Verkami, s'ha marcat com a objectiu primer recaptar 2.300 euros, que es destinaran "a pagar les il·lustracions del conte i la correcció professional del text; a imprimir-ne tres-cents exemplars, i a costejar despeses de campanya", diu Sala. A dia d'avui encara falten vint-i-cinc dies perquè el Verkami finalitzi, i de moment el projecte ja ha aconseguit reunir 1.689 euros. Com passa en totes aquestes campanyes, si no s'arriba a la quantitat econòmica preestablerta (2.300 euros, en aquest cas), el projecte no tira endavant.

La bruixa del temps, l'antagonista de la història

En el conte de Pau Sala -que porta per nom Gaia, la nena dels ulls vius- no tot són flors i violes. Si bé al començament del relat sí que és cert que la protagonista de la història viu "amb la seva màxima esplendor", hi ha un moment que tot es capgira, amb l'arribada de Tàntibus, la bruixa del temps. "Aquest personatge antagonista sacseja la realitat de la Gaia i provoca que acabi perdent la infantesa", explana l'autor, tot afegint que "el lector, a partir d'aquest trencament, serà testimoni de com la nena actua després del trauma, de com l'accepta i de com, finalment, aconsegueix reconciliar-se amb la infantesa que havia perdut".

Sala, que durant molts anys ha estat fent de cap a nens i nenes de l'agrupament escolta i guia Cardenal Lluch de Manresa, creu que la gent "empatitzarà amb el llibre": al cap i a la fi, assegura, "tots hem patit ferides que ens han marcat i hem hagut d'aprendre-hi a conviure".