Els votants de l'1-O a Sant Joan «eren mostres d'odi i menyspreu» assegura un guàrdia civil al Tribunal Suprem

Un tinent assegura que van apartar "amb els escuts" dos mossos que no els deixaven entrar a un centre de votació de l'institut Quercus

Càrrega de la Guàrdia Civil a Sant Joan de Vilatorrada l'1-O
Càrrega de la Guàrdia Civil a Sant Joan de Vilatorrada l'1-O | Xarxes
Redacció
22 de març del 2019
Actualitzat el 23 de març a les 20:06h
El tinent U41806Z ha assegurat que dos agents dels Mossos van impedir a la guàrdia civil accedir a l'institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada i que els van haver d'apartar amb "escuts i amb les mans" perquè no els deixaven passar i els demanaven que els mostressin "l'ordre judicial per poder entrar". També assegura que els van seguir i controlar moviments. Com han fet altres agents, ha relatat una "violència inusitada" per part dels votants, ha descrit agressions i insults i ha dit que "no hi havia pacifisme per enlloc".

Ha dit que van estar a punt de quedar encerclats per la gent i ha insistit amb les "cares d'odi. També ha reconegut haver denunciat els mestres de Sant Andreu de la Barca i ho ha argumentat. "Jo sé que el meu fill està orgullós i vol seguir la professió del seu pare i no puc consentir que el facin sortir de classe per protestar pel que va patir el seu pare l'1-O"", ha manifestat.

"He tingut experiència de tot tipus i el que vaig viure no s'oblida perquè eren mostres d'odi i menyspreu i he estat destinat a llocs que no vull nombrar", ha valorat el tinent, que va actuar a Sant Joan de Vilatorrada l'1-O. 

Aquest tinent ha parlat de "violència inusitada" i ha dit que tot i haver estat en moltes unitats no havia vist res semblant. "Ens volien neutralitzar perquè no féssim el que ens havia ordenat el TSJC", ha assegurat. També ha assegurat que inicialment van arribar amb "perfil baix" però que veient la reacció dels concentrats van haver-se "d'emplear" perquè sinó quedaven "aïllats" i que alguns companys seus van patir per la seva integritat. "Els agents de seguretat no podien penetrar, i entre els cops que els donaven els manifestants finalment fan un passadís per accedir a dins", ha descrit. 

"Es mastegava odi i ràbia"

A preguntes del fiscal Jaime Moreno, ha dit que la violència no només era "verbal" –"al meu judici això també és violència", ha apuntat- sinó que també van rebre "cops de peu i de puny per intentar contrarestar l'actuació dels agents". Personalment, ha dit que va patir esgarrapades i cops però que no ho va denunciar. En l'actuació, ha dit que dos agents van patir lesions. 

El lletrat de Cuixart, Benet Salellas, li ha demanat quines situacions va veure directament. "Jo vaig escoltar insults com fill de puta, o fora forces d'ocupació, i també veig cares d'odi i menyspreu", ha manifestat. El tinent ha afegit que "metafòricament es mastegava l'odi i la ràbia". "No sé com la podien contenir tant de temps, va ser inaudit", ha subratllat. 

"Ús totalment proporcional i congruent" de la força

També a preguntes de Salellas, ha dit que no va veure que cap ciutadà resultés lesionat (el lletrat afirma que hi va haver 14 casos) i ha defensat un ús "totalment proporcional, congruent i oportú" de les porres. També ha negat que els agents actuessin "sorpressivament" colpejant manifestants ni que tiressin gent per les escales de l'institut. "No, perquè els primers que colpegen són ells que impedeixen l'actuació de la policia", ha respost. A més, ha dit que a un agent li van tirar una cadira metàl·lica i que això va provocar que caigués a terra.

A preguntes del lletrat Jordi Pina, ha reconegut que quan sortien amb paperetes ningú va saltar la línia policial per "treure'ls" el material i tampoc que ningú portava armament. 

A preguntes del lletrat de Forn, Xavier Melero, ha reconegut que els havien fet una reunió el dia 30 per donar-los "instruccions verbals" sobre com actuar i que els van llegir la part dispositiva de la interlocutòria del TSJC. Melero ha preguntat si els van indicar que l'actuació havia de ser conjunta amb els Mossos i que havien d'actuar a requeriment de la policia catalana si calia intervenció d'ordre públic. El tinent ha reconegut que d'això no els van dir res. 

"Seguiments i oposició" dels Mossos

El tinent ha dit que els van haver d'apartar físciament fent és "d'escuts i amb les mans" de dos agents de seguretat ciutadana perquè no els deixaven passar i els demanaven que els mostressin "l'ordre judicial per poder entrar". També ha retret que es posessin "en primer línia" bombers uniformats. També ha dit que des de les sis del matí els van seguir i que a primera hora els van identificar, ja que no anaven uniformats i esperaven en un polígon industrial. 

"Amb 30 anys de servei un veu quan et segueixen i es veia perfectament que al nostre pas comunicaven els moviments de la caravana i algun s'incorporava a la cua", ha descrit. 

Denuncia els docents de Sant Andreu

A preguntes del fiscal, ha explicat que aquell episodi li ha afectat personalment i que fins i tot s'ha plantejat canvi de destí perquè li "afecta a la família". De manera espontània, ha explicat que va ser ell un dels que va denunciar l'institut El Palau de Sant Andreu de la Barca. "L'institut està per ensenyar i no per això", ha manifestat. Ha dit que el seu fill està "orgullós" de la feina del seu pare i que també vol ser guàrdia civil i que , per tant, no podia "consentir" que el fessin participar d'una protesta "pel que va patir el seu pare l'1-O". 

Posteriorment, i a preguntes del lletrat Jordi Pina, ha reconegut que la fiscalia no va incloure la seva denúncia en les que va elevar al jutjat. 

"No vingueu, això és una puta bogeria"

Aquest tinent també va participar en la detenció de la directora de serveis de la secretaria general de Vicepresidència, Natàlia Garriga, el matí del 20-S al seu domicili de Sant Cugat. Ha relatat que no van poder-la portar a registrar el seu despatx a la conselleria d'Economia perquè un altre company que estava allà els va dir literalment: "No vingueu, això és una puta bogeria". A preguntes de Cuixart, ha reconegut que aquesta comunicació li va fer cap a dos quarts d'onze del matí.