Tribade: «No som un grup de rap feminista, som un grup de rap i som feministes»

El grup de rap del moment actuarà dissabte a l'Stroika, i avisen "no espereu veure un show o un concert de rap, sinó una performance, una acció política"

Tribade actua dissabte a la sala Stroika de Manresa
Tribade actua dissabte a la sala Stroika de Manresa | Promocional
21 de març del 2019
Actualitzat el 22 de març a les 11:24h
Tribade és ja una de les sensacions d'aquest 2019, han començat gira amb el seu primer treball Las Desheredadas, editat per la firma manresana Propaganda pel Fet!, aquest mes de març i ja han passat per Alemanya, EUA i Mèxic, d'on han aterrat aquesta mateixa setmana. Fins a finals de juny tornaran a Alemanya i passaran per Portugal, Espanya i França, a part de deixar-se veure per mig país, com aquest dissabte (22.00h) a la sala Stroika de Manresa.

Bittah, Masiva Lulla i Sombra Alor, amb el seu productor de capçalera, Josh186, s'entreguen a la cultura i missió original de l'estil, el rap, per assenyalar i denunciar la injustícia alt i clar, fugint de superficialitats i a base de ritmes i poesia. Però sobrepassen el rap integrant músiques urbanes com el dembow, l’afrotrap, el reggaeton, el dancehall o el techno, sense fer-li fàstics a samplejos àrabs, percus llatines, tocs de soul i fins i tot flamenc.

Abans del concert de Manresa, responen les preguntes e NacióManresa.

- Acaben d'aterrar després de fer tres concerts als EUA i a Mèxic. Com ha anat? El tipus de concert, la resposta del públic, és similar a la d'aquí?

- Ha sigut tota una experiència poder portar la nostra música i missatge tan lluny. Als EUA es tractava d'un festival (el SXSW) que ocupava tota la ciutat i a Mèxic vam tocar amb dues companyes, la MastaQuba i la MarieV, la resposta del públic va ser espectacular, coneixent-se totes les lletres tot i haver publicat el disc fa un mes i escaig.

- Amb el seu primer disc, Las Desheredadas (Propaganda pel fet!), ho estan petant, tenen l'agenda plena fins a finals de juny amb molts concerts fora de les nostres fronteres. Quina creien que és la clau de l'èxit?

- Hi ha la mítica frase d'estar al lloc adeqüat en el moment adeqüat, però també hi ha una part molt forta i que és el 90% de la clau que és el treball. Haver fet mil concerts, a okupes, a assemblees, a kafetes, a festes de barri, treure cançons, gravar, revisar-les, formar-se, etc. Sense aquest esforç i aquest curro la durada de qualsevol èxit i projecte segurament acabi abans.


- Quina és la història de Tribade, o de les integrants de Tribade?

- Tribade sorgeix de la necessitat de combatre, expressar i reafirmar-se, cadascuna des d'un estil i una manera d'entendre el món diferent. Neix en dos espais que interaccionen: el feminisme i el rap. Masiva Lulla i Bittah feien concerts juntes des de feia temps i més tard es va unir Sombra Alor. La darrera incorporació va ser dj BigMark.

- Els agrada que les defineixin com un grup de rap feminista?

- Nosaltres som feministes i no reneguem de l'etiqueta. Però nosaltres fem rap, etiquetar a les dones com a "rap femení" o "feminista" és una manera de dir que no juguem a la lliga oficial del rap, sinó en una altra i nosaltres fem rap.

- “Las Desheredadas”, però. acull la marca de diversos estils de música urbana

- Sí, és el resultat de les fonts d'on bebem totes: flamenc, reggaeton, soul, trap, etc. Intentem pivotar entre diversos estils perquè és el que ens agrada i el que ens serveix per expressar.


- Però a banda del feminisme, o precisament per això mateix, no defugen de denunciar altres coses com el capitalisme, les morts a la Mediterrània...

- Entenem el feminisme com un sistema basat en la vida, però que no únicament busca l'emancipació de la dona, sinó que actúa sobre altres aspectes de la vida. Una perspectiva feminista de mirar el món i la vida, la precarietat, el capitalisme, el consum, el racisme, etc. No entenem un feminisme que no vagi lligat a una lluita activa contra el capitalisme i l'explotació de les persones.

- El patriarcat com se'l combat? Perquè malgrat l'eufòria per l'empoderament de les dones dels darrers anys, la victòria encara es veu llunyana, malauradament

- Segurament si tinguéssim la resposta no estaríem fent música. L'organització als barris, centres de treball i estudis, a les cases, a l'espai privat, que és on s'hi troba un bon gruix de les dones és bàsica. Crear xarxes, visibilitzar a les companyes, recolzar-nos, deixar de competir. Això és la part defensiva. Per passar a la ofensiva cal primer acumular forces.

- Dissabte actuen a l'Stroika. Qui les ha de venir a veure i perquè? Activistes? Aficionats al rap? Inconformistes? Vaja, què ofereixen al públic més general, aquell que només vol passar una bona estona? Teniu un “producte” exclusiu?

- Tota persona qui vulgui no veure un show o un concert de rap, sinó una performance, una acció política. Hi ha per riure, plorar, ballar. Us esperem allà!