La defensa dels ferits de l'1-O a Castellgalí diu que hi ha diligències per practicar

El Col·legi d'Advocats de Manresa presentarà un recurs a la decisió de la magistrada

L'advocat avid Casellas en una imatge d'arxiu
L'advocat avid Casellas en una imatge d'arxiu | Gemma Aleman
Redacció
18 de març del 2019
Actualitzat a les 17:25h
El Col·legi d'Advocats de Manresa, que porta la defensa dels ferits l'1-O al Bages, recorrerà la decisió de la magistrada d'arxivar la causa per les càrregues policials a Castellgalí. En declaracions a l'ACN, el lletrat David Casellas recorda que encara queden diligències per practicar, com ara la declaració del tinent coronel de la Guàrdia Civil que va dirigir l'operatiu al Bages, prevista pel proper mes d'abril. A més, encara hi ha un recurs, que van presentar a l'Audiència i vinculat amb aquest mateix procediment, que no ha estat resolt. El col·lectiu d'advocats no descarta anar a estaments superiors si es manté el sobreseïment.

La magistrada del jutjat d'instrucció 2 de Manresa ha arxivat la causa de l'1-O a Castellgalí i ha argumentat que no es va produir un "excés policial". Des del Col·legi d'Advocats de Manresa, Casellas ha assegurat que la decisió no és una cosa que "no esperessin" tenint en compte que la mateixa jutge ja havia resolt desfavorablement a altres peticions com ara la pràctica de noves diligències –en les que es demanava la identificació dels agents- o la del ministeri fiscal de decretar la "complexitat" del procediment i permetre que se superessin els sis mesos d'instrucció.

El col·legi treballa en el recurs a la decisió de sobreseïment, que presentaran aquesta setmana i que consideren "prematura" tenint en compte que a hores d'ara encara falta per testificar el tinent de la Guàrdia Civil que va dirigir l'operatiu a la comarca del Bages, prevista pel proper mes d'abril. Tampoc s'ha resolt, a hores d'ara, el recurs que va presentar la mateixa defensa a l'Audiència després que la jutge no acceptés la petició de què s'unifiquessin les cinc causes obertes al Bages. En tots dos casos, recalca Casellas, hi ha una relació amb el cas de Castellgalí pel que "tècnicament" no pot decretar el sobreseïment.

Altres estaments

La negativa de la jutge a admetre les diligències sol·licitades per la defensa, diu Casellas, han suposat la vulneració del dret a una tutela judicial efectiva, fet que permet dur el sobreseïment a instàncies més elevades com l'Audiència, el Tribunal Constitucional o, fins i tot, el Tribunal Europeu dels Drets Humans.

El no excés policial

La magistrada ha apel·lat en la seva resolució a què els agents de la Guàrdia Civil complien l'ordre del TSJC d'impedir el referèndum. En aquest sentit, diu Casellas, no s'ha tingut en compte que a Castellgalí es va carregar contra la gent quan tenien una segona porta, només tancada amb un pany, i sense ningú barrant el pas. Les càrregues, afegeix, no estarien justificades "quan hi havia un accés alternatiu que és per on van acabar entrant". Aquest fet mostra que es va produir "un ús innecessari i desproporcionat de la força", afegeix. Segons el lletrat, l'actuació de la Guàrdia Civil va ser constitutiva de diversos delictes com són el de lesions greus i impedir el dret a protesta.

El primer arxivament al Bages

La resolució de la jutge ha suposat l'arxivament de la primera causa de l'1-O al Bages. Encara resten obertes Callús, Fonollosa, l'Institut Quercus i l'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada. Es dona el cas que recursos presentats a l'Audiència de Barcelona vinculats amb el procediment, han resolt que no hi va haver excés policial menys en el cas de l'institut Quercus, on el tribunal va considerar que sí. Segons Casellas, el fet que totes les causes s'estiguin investigant per separat i no s'hagin unificat, com es va demanar apel·lant al fet que tots els dispositius van tenir un mateix cap operatiu, és el que ha generat que hi hagi resolucions contradictòries. En aquest sentit confien en què sí l'Audiència acaba admetent el recurs sigui una altra alternativa perquè es puguin jutjar de nou els fets de Castellgalí.