La jutge considera que els setze ferits de l'1-O a Castellgalí no es van deure a un «excés policial»

La magistrada, que s'ha especialitzat com a fuet contra l'independentisme, ha arxivat la causa contra els guàrdies civils

La Guàrdia Civil actuant a Castellgalí
La Guàrdia Civil actuant a Castellgalí | Cedida
18 de març del 2019
Actualitzat a les 15:39h
La magistrada del jutjat d'Instrucció 2 de Manresa ha decidit arxivar la causa de l'1-O a Castellgalí. En la resolució, la jutge apel·la al fet que no hi va haver "excés policial" durant l'actuació dels agents de la Guàrdia Civil a l'escola del municipi, on van resultar ferides 16 persones. La magistrada ja va declinar realitzar noves diligències en aquesta causa, sol·licitades per la defensa dels ferits, i allargar la fase d'instrucció, tal com va demanar el Ministeri Fiscal. La defensa ha confirmat a NacióManresa que presentarà recurs d'apel·lació contra aquest arxivament.

La titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa, Maria Teresa Rodríguez Peralta, s'età especialitzant els darrers mesos en resoldre en el mateix sentit totes les causes en que una de les parts implicades és de perfil sobiranista, sempre en contra d'ella. I no només està passant en les causes que es refereixen a les actuacions judicials de l'1 d'octubre de 2017 -quan es trobava de guàrdia- sinó d'altres causes que li han arribat sense tenir cap relació amb el referèndum.

"Malfollada", "marrana" i "ojalá caigais abajo"

Així, el jutjat número 2 de Manresa va arxivar el passat 25 de juny la denúncia que un dels excursionistes que va ser greument insultat i amenaçat el novembre de 2017 al Collbaix per l'espanyolista Jordi Cervantes va interposat als jutjats de Vilafranca del Penedès. En el vídeo que es va adjuntar a la denúncia -i que reproduïm aquí- Cervantes, que va ser reconegut per les víctimes, els va llançar diversos imporperis com "malfollada", "marrana" i "ojalá caigais abajo", entre molts d'altres. Per a Rodríguez Peralta, no hi havia prou causa i va arxivar el cas.


El furt de més de cent arxivadors de l'exalcalde de Castellnou, e l'òrbita de PSC i Cs

També la magistrada Rodríguez Peralta va arxivar la causa contra Francesc Martínez, l'exalcalde del PSC -tot i que ara es mou a l'òrbita de Cs- de Castellnou de Bages, que es va endur un centenar d'arxius de l'Ajuntament pocs dies abans de renunciar al càrrec. En aquell cas, malgrat que existeixen fotografies, la titular del jutjat número 2 també va arxivar la denúncia, perquè va entendre que "no es podia provar" que l'autor del furt hagués estat Martínez, tot i que tampoc va ordenar cap registre a casa seva. En aquell cas també la magistrada es va decantar en contra del denunciant, l'actual govern de Castellnou, que és d'ERC.

Més causes de l'1-O

Però allà on la magistrada ha mostrat més clarament les seves preferències ha estat en la causa per l'1-O. Ha imputat el regidor de Sant Joan i pallasso Jordi Pesarrodona i els alcaldes de Fonollosa, Eloi Hernàndez, i de Callús, Joan Badia, per desobediència al Tribunal Constitucional, tot i que les imputacions han caigut perquè la Fiscalia les ha retirat.

També s'ha negat repetidament a imputar diversos guàrdies civils fins al punt que només ho ha fet quan l'ha obligat l'Audiència Provincial. En aquest sentit, però, ja ha ajornat en dues ocasions la declaració com a imputats d'un tinent i diversos agents, a qui acusa -per indicacions de l'Audiència Provincial- de detenció il·legal per emmanillar un votant a Fonollosa.