La UPC Manresa acollirà dissabte el 14è Barcelona Weekend in Group Theory

I també, el divendres i dissabte la universitat viurà la sisena edició de l'Arduino Day

Redacció
14 de març del 2019
Actualitzat a les 15:30h
Els propers divendres i dissabte se celebrarà el 14è Barcelona Weekend in Goup Theory a la UPC. La jornada de divendres tindrà lloc a la Facultat de Matemàtiques i Estadística, a Barcelona, i la de dissabte a la UPC de Manresa.

Es tracta d'un workshop on es reuniran uns quants especialistes en Teoria de Grups per tractar alguns dels avenços més recents en aquesta disciplina de les matemàtiques. Enguany serà la catorzena edició. 

En aquestes reunions científiques es conviden uns quants conferenciants experts en l'àrea per tal que ens expliquin els seus últims avenços de recerca en aquesta matèria. Es tracta de recerca matemàtica teòrica, deslligada en principi de les possibles aplicacions pràctiques; l'objectiu principal no és doncs cap aplicació concreta, la qual cosa no vol dir que a la llarga segur que aquesta recerca influirà en futures aplicacions. 

La Teoria de Grups estudia l'estructura i classificació dels grups infinits mitjançant mètodes algebraics i geomètrics. Per dir-ho en paraules molt planeres (i per tant de manera molt imprecisa), l'aritmètica clàssica estudia les propietats dels nombres enters quan els manipulem sumant-los i multiplicant-los entre ells; hi ha però fenòmens físics o matemàtics que es regeixen per aritmètiques força diferents (i, de fet, molt més complicades que la clàssica). La Teoria de Grups estudia aquestes altres possibles aritmètiques, o millor encara, intenta descriure i entendre totes les aritmètiques possibles. 

Dels dos dies que dura el workshop, habitualment es fa un dia a la UPC Barcelona i l'altre al campus de la UAB. Enguany, però, es celebrarà la sessió de dissabte a la UPC Manresa. 
L'equip investigador local, liderat a la UPC Manresa per Enric Ventura, està actualment format per Pep Burillo, Jordi Delgado, Mallika Roy i altres col·laboradors parcials de la UAB. 

Programa

* Divendres, 15 de març de 2019

Facultat de Matemàtiques i Estadística - Universitat Politècnica de Catalunya 
(Carrer Pau Gargallo 14, Barcelona). 

- 15:00-16:00h Brita Nucinkis (Royal Holloway, Universitat de Londres, Anglaterra). Un grup de pendent irracional de Thompson 
- 16:15-17:15h Dionysis Syrigos (Universitat de Southampton, Anglaterra). Conjunt mínim d'un automorfisme irreducible d'un producte lliure 
- 17:30-18:30h Federico Berlai (Euskal Herriko Uniberstsitatea / Universitat del País Basc, Bilbao). Un teorema de combinacions per a grups hiperbòlics jeràrquics 

* Dissabte, 16 de març de 2019 

Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa - Universitat Politècnica de Catalunya (Av. de les Bases de Manresa, 61-73, Manresa) 

- 10:30-11:30h Natàlia Castellana (Universitat Autònoma de Barcelona, Espanya). Estratificació de la categoria de mòduls per a grups homotòpics
- 11:45-12:45h Ramón Flores (Universitat de Sevilla, Espanya). Creixement de monoides de trena i funció theta parcial. 

Arduino Day 2019 Manresa

A més a més, també amb motiu de l'Arduino Day 2019, s'han programat algunes activitats a la UPC Manresa durant els dies 15 i 16 de març. El 15 i 16 de març té lloc la sisena edició de l'Arduino Day a la UPC Manresa. L'Arduino Day és un esdeveniment que té lloc arreu del món, amb l'objectiu de fer difusió d'aquesta eina democratitzadora de la tecnologia que és Arduino. Tindrà lloc de 16 a 20h el divendres i de 10 a 14h el dissabte.

- Programa de l'Arduino Day