La Cambra s'omple per conèixer com la indústria 4.0 canviarà els actuals models de negoci

Una cinquantena de persones participen a la jornada del cicle "L'empresa del demà" organitzada en el marc del programa Ocupació al Bages Industrial

Sala d'actes de la Cambra durant la jornada d'indústria
Sala d'actes de la Cambra durant la jornada d'indústria | Cambra
Redacció
14 de març del 2019
Actualitzat a les 14:57h
Què implica la indústria 4.0? Les petites i mitjanes empreses estan preparades per incorporar-s'hi? Com ho han de fer per adoptar les noves tecnologies associades al que s'ha batejat com la quarta revolució industrial? Aquest matí, la sala d'actes de la Cambra de Comerç de Manresa s'ha omplert per donar resposta a aquestes i d'altres preguntes en una nova jornada del cicle L'empresa del demà, organitzada en el marc del programa Ocupació al Bages Industrial que impulsen l'Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona, amb el suport d'entitats com la Cambra.

La sessió ha començat amb una ponència de Manel Ríos, consultor expert en innovació, que ha exposat les bases que defineixen la nova indústria del segle XXI. Personalització del producte, globalització, sostenibilitat i societat de la informació són, ha dit, factors clau en aquest nou model empresarial que es basa en l'ús de tecnologies com la connectivitat, la recollida i gestió de les dades, la fabricació additiva, la robòtica col·laborativa o la realitat augmentada. Ríos ha afirmat que "l'empresa del futur aplicarà totes aquestes tecnologies", tot i que ha afegit que, en el cas de les pime, "poden començar per adoptar-ne només algunes, les que els siguin més útils per a la seva activitat". Ríos ha exposat la dificultat d'innovar en el context actual ja que, ha dit, "abans, canvis senzills tenien un impacte brutal. Ara, innovar significa fer una transformació total de l'empresa".

Carles Miranda, el coordinador d'Indústria 4.0 d'Acció, ha exposat les polítiques d'impuls de la indústria 4.0 del govern de la Generalitat de Catalunya. Miranda ha afirmat que cada vegada hi ha més empreses que ofereixen solucions específiques d'indústria 4.0 i ha apostat per la col·laboració i la cooperació entre diferents empreses i entre empreses i administració. També ha detallat els programes públics que les empreses tenen al seu abast en àrees com la formació, l'anàlisi o el finançament, amb l'objectiu d'ajudar-les a fer el pas cap a la indústria 4.0. Miranda ha animat les empreses a fer ús de totes les eines disponibles de suport a la innovació, afirmant que "la indústria 4.0 costa esforç i diners, però té retorn".

El cicle “L'empresa del demà” continuarà el mes d'abril amb una jornada dedicada a la gestió i analítica de dades.