L'Ajuntament de Manresa expedienta Adif per la destrossa a l'obaga dels Polvorers

La regidoria d'Entorn Natural ha realitzat una inspecció a la zona i ha valorat la destrossa d'una màquia que està catalogada

14 de març del 2019
Actualitzat el 15 de març a les 14:27h
Maquinària treballant a la carena de l'obaga dels Polvorers
Maquinària treballant a la carena de l'obaga dels Polvorers | ICHN
L'Ajuntament de Manresa ha obert un expedient a Adif per les obres que porta a terme l'empresa ferroviària a l'obaga dels Polvorers a l'entrada sud de Manresa, entre la vall de Rajadell i la pròpia fàbrica dels Polvorers, enfront del barri de la Fàbrica Blanca, per col·locar-hi el mallat complet de la paret amb dues tipologies de malla, amb bulonat (ancoratge) posterior complementat amb cablejat d'acer de reforç.

La regidoria d'Entorn Natural assegura que l'empresa no disposa de llicència municipal i que no els ha contactat per res a l'hora de portar a terme l'actuació. El regidor de l'àrea, Pol Huguet, s'ha mostrat a NacióManresa "molt molest" perquè entén que Adif "ha tirat pel dret" sense ni comunicar-ho a l'Ajuntament, ni compartir la planificació de les obres, ni pactar el seu accés a la zona.

Després d'una inspecció a peu d'obra dels serveis tècnics municipals, el regidor es queixa que Adif ha obert un camí per arribar-hi "sense pactar-ho amb ningú" i la zona on han fet acumulació de materials "també hauria pogut ser una altra".

Quan a la destrossa  de la màquia -zona arbrada baixa- que hi havia, i que era catalogada i protegida pel catàleg de Conjunts Botànics d'Interès Municipal, Huguet ha assegurat que "afortunadament", el tipus d'arbust que contenia "és de fàcil rebrot i en uns mesos tornarà a estar verd", però igualment exigiran a Adif la replantació allà on ho hagin deixat pitjor -el camí i la zona d'acumulació de material.

Adfi, per la seva part, entén que no necessita llicència municipal d'obra a la zona, ja que aquesta es troba dins del Domini Públic Ferroviari de l’administrador, malgrat que l'actuació afecta a les parcel·les que són propietat de quatre privats i de l'Ajuntament.

Considera, fins i tot, que quan l'actuació es fa per seguretat, el dret de treballar dins d'una zona de Domini Públic Ferroviari està per sobre de la catalogació de l'arbreda afectada.

L'Ajuntament de Manresa no està d'acord amb aquesta apreciació i per això ha obert l'expedient.