Un grup de joves de Salelles crea un videoclip d'una cançó pròpia contra el sexisme

Tot va començar fent un taller de trap amb Las Vvitch, un grup de trap feminista format per Gala Gabaldón i Ricardo Pérez-Hita

VÍDEOCLIP de la peça composada pels joves de Salelles
VÍDEOCLIP de la peça composada pels joves de Salelles | AjSSG
Redacció
07 de març del 2019
Actualitzat a les 16:28h

Disset joves de Salelles d'entre 13 i 17 anys han participat en la creació de les lletres d'una cançó de trap que parla obertament dels conflictes masclistes que afecten a les dones, i especialment a les noies joves.

El taller de trap

L'àrea de joventut de l'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola va impulsar un taller de trap en motiu de la campanya del 25 de novembre, dia contra la violència envers les dones. Aquesta activitat va rebre una subvenció de la Diputació de Barcelona.

El taller, fet al local de l'esplai Merlot de Salelles amb el grup dels joves, Xipis, va anar a càrrec de Las Vvitch, un grup de trap feminista que no només es dedica a la música, sinó a l'educació de la cultura juvenil en clau feminista.

Durant l'activitat es va obrir un debat molt interessant sobre la problemàtica de les lletres de la cultura trap, hip hop i reggaeton. Posteriorment es va escollir una base instrumental, i es van fer tres grups cadascun dels quals va elaborar les lletres d'una estrofa diferent per crear una cançó contra la violència envers les dones. Entre totes les noies i nois del grup van posar-hi la veu.

Finalment, Las Vivtch van fer la producció i mescles de la cançó gravada a l'Esplai, a partir de la que s'ha pogut fer el videoclip.

Què és la música trap

La música trap és un subgènere musical del hip hop que es caracteritza per tenir unes lletres punyents i sense censura sobre el carrer, les drogues, el sexe i la violència. Algunes bandes i artistes destacats són: Pawn Gang, Bad Bunny, Kinder Malo, Lil guiu, Kris Katalan, Lildami i Las Vvitch.

El videoclip del 8 de març

El resultat de la gravació va ser tan sorprenent que l'Esplai va voler "anar més enllà per fer arribar el seu missatge al món".

El grup dels Xipis i monitors de l'Esplai Merlot ha estat gravant i produïnt un videoclip d'aquesta cançó durant les últimes setmanes per donar-lo a conèixer aquesta setmana, amb motiu del dia de la dona. El resultat és espectacular, i prové de la reflexió que fan “ Moltes vegades quan parlem de conflictes masclistes que afecten a les dones, la resposta que trobem en els homes sol ser la mateixa: "Sí, però jo no" perquè "no són tots els homes som iguals", "notallmen". És una manera de desviar el debat".

Són joves que reclamen una societat més igualitària i lluiten per poder aconseguir un futur millor.
  
Altres activitats relacionades

També amb motiu del dia de la dona, l'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola ha organitzat uns tallers de dansa i un taller de defensa personal.

El divendres 8 de març de 17 a 19 h es farà un taller anomenat Dona Dansa a la Sala Teatre, basat en l'escolta del cos, el moviment pèlvic, de maluc i del tors superior, amb la facilitadora Irene Herbera.

El divendres 15 de març de 18 a 20 h es farà un taller de Defensa personal per a dones al gimnàs de l'Escola Montserrat, adreçat a dones majors de 16 anys i a càrrec de José Antonio Maraver. 

El divendres 22 de març de 17 a 19 h es farà un taller anomenat Cos en Dansa a la Sala Teatre, per tal de crear consciència del cos i la creativitat alliberant bloquejos i tensions físiques i emocionals, amb la facilitadora Irene Herbera.
Tots els tallers són gratuïts. 

Relacionat amb el taller de trap, els mateixos joves del poble van proposar la programació d'un concert de trap a càrrec de Lildami, que es portarà a terme el proper 30 d'abril al teatre La Sala, amb els teloners locals Los Reyes del Pasillo. Properament es posaran les entrades a la venda.