Universitat

L'expert en mecànica de roques Evert Hoek, investit doctor «honoris causa» per la UPC

"L'enginyeria de roques és l'art d'eliminar la quantitat necessària de roca per fer una excavació i al mateix temps infligir els mínims danys possibles", ha assegurat

per Redacció, 6 de març de 2019 a les 14:36 |
Francesc Torres posa el barret a Evert Hoek | EPSEM
L'enginyer i expert en mecànica de roques Evert Hoek, un referent internacional en l'àmbit de l'enginyeria minera, ha estat investit avui, 6 de març, a Manresa, doctor 'honoris causa' per la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC). Una investidura impulsada per l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) en el marc de la celebració del 75è aniversari del centre.

"L'enginyeria de roques, bàsicament, és l'art d'eliminar la quantitat necessària de roca per fer una excavació i al mateix temps infligir els mínims danys possibles a la roca que ha de quedar i formar part de l'estructura d'enginyeria". Amb aquestes paraules ha descrit Ever Hoek (Rhodèsia del Sud, actualment Zimbàbue, 1933) la disciplina a la qual ha dedicat la seva vida.


Ho ha fet durant l'acte d'investidura com a doctor honoris causa per la UPC, que ha tingut lloc el 6 de març, a la Biblioteca del Campus de Manresa, i que ha comptat amb la intervenció del rector de la UPC, Francesc Torres, i del professor i investigador, David Parcerisa, del Departament d'Enginyeria Minera, Industrial i TIC de la UPC, qui ha exercit de padrí i ha llegit els mèrits del científic. L'acte també ha comptat amb la presència de Valentí Junyent, alcalde de Manresa, i de Rosa Argelaguet, directora de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM), entre d'altres representants institucionals. La investidura d'Evert Hoek, que s'ha emès en directe per UPCtv, forma part dels esdeveniments commemoratius del 75è aniversari de la UPC a Manresa.

Durant la cerimònia, Ever Hoek, considerat el 'mestre de les roques', ha iniciat el seu discurs (tota una lliçó magistral) explicant com va iniciar la seva recerca sobre l'ús de massissos rocosos com a material d'enginyeria; primer, com a especialista en anàlisis de tensions a l'Institut Nacional de Recerca en Enginyeria Mecànica de Sud-Àfrica, on va començar a investigar els processos de fractura en roques arran d'una sol·licitud de la indústria minera de l'or. I després, com a professor titular de Mecànica de Roques a la Royal School of Mines de l'Imperial College of Science and Technology de Londres, al Regne Unit. "I és que la meva nova faceta de docent i investigador", ha explicat Ever,  "exigia comprendre el comportament mecànic dels massissos rocosos en què s'excaven túnels, fonamentacions i talussos. Des de llavors, aquest tema i el desenvolupament de mètodes per al disseny d'excavacions estables en aquests massissos rocosos han estat el centre del meu interès professional".

Hoek ha fet un repàs dels conceptes bàsics del comportament dels massissos rocosos, de les tendències comunes que es poden utilitzar de punts de partida per fer anàlisis detallats de problemes específics i del desenvolupament d'eines de disseny per a l'enginyeria de roques. En aquest sentit, ha fet referència a dues de les seves obres: Rock Slope Engineering (1975), escrit juntament amb el Dr. J. W. Bray, i Underground Excavations in Rock (1980), escrit amb el professor E.T. Brown."Amb el temps", ha explicat Hoek , "molts dels càlculs presentats en aquests dos llibres es van programar i s'han convertit en un conjunt d'eines numèriques potents i alhora fàcils d'usar que són àmpliament utilitzades pels enginyers i geòlegs de camp".

En aquest sentit, durant l'elogi dels mèrits, David Parcerissa a subratllat que "les aportacions d'Evert Hoek des del començament de la seva investigació el 1958 han tingut un impacte decisiu en la manera de resoldre els problemes de mecànica de roques i en els costs que se'n deriven." De fet, ha remarcat que, gràcies a aquests avenços, "avui en dia la presència d'enginyers especialitzats en mecànica de roques és fonamental en projectes d'enginyeria civil i minera. Hi ha un conjunt enorme de solucions pràctiques que s'han desenvolupat durant les últimes dècades i fins i tot hi ha empreses dedicades exclusivament a l'assistència en problemes de mecànica de roques".


També ha destacat el paper de Hoek com a consultor, ja que "ha assessorat una gran quantitat de projectes d'infraestructures i miners de gran rellevància per tot el món, donant solucions a qüestions primordials i contribuint a desenvolupar condicions de treball més segures". Per acabar, Parcerisa ha subratllat que "durant les últimes dècades, els èxits de Hoek en disseny i enginyeria de roques han estat tan importants per a la nostra comprensió i l'ús pràctic que li hem d'estar profundament agraïts".

Per la seva banda, el rector de la UPC, Francesc Torres, ha manifestat que "és un enorme plaer poder comptar amb el Dr. Evert Hoek en la llista dels doctors honoris causa de la UPC". "Desitgem que la seva lliçó de coneixement i de vida inspiri als nostres alumnes i professors a treballar dur i a ser conscients de l'impacte que el seu coneixement pot tenir en el seu entorn més immediat", ha destacat el rector de la UPC.

Evert Hoek ha rebut del rector, Francesc Torres, el birret, l'anell i els guants, com a símbol del doctorat.

En el decurs de l'acte, s'ha fet entrega del premi Rocscience a Moisés Muñoz, estudiant de doble titulació dels màsters universitaris en Enginyeria del Terreny i Enginyeria de Mines, a l'EPSEM. El premi consisteix en un curs gratuït del software especialitzat en enginyeria del terreny comercialitzat per l'empresa Roscience. Així mateix, durant l'acte, l'Orfeó Manresà ha interpretat diferents peces musicals. 

 

Participació