«Llar, Àgora. Fàbrica. Mercat. Visions del Centre Històric» ja és al Joan Amades

Exposició de fotografies sobre el Centre Històric
Exposició de fotografies sobre el Centre Històric | Cedida
Redacció
06 de març del 2019
Actualitzat a les 14:26h
Fins al 29 de març, els ciutadans i ciutadanes tindran l'oportunitat de visitar per segona vegada l'exposició Llar. Àgora. Fàbrica. Mercat. Visions del Centre Històric a l'Espai Jove Joan Amades (C/ Sant Blai, 14). És la segona volta del projecte promogut pel Comissionat del Centre Històric en el qual cinc fotògrafs han col·laborat des de la seva mirada a posar en valor el nucli identitari de la ciutat.

L'exposició, que es va estrenar a l'Englantina el passat novembre, mostra una mirada renovada sobre les realitats del Centre Històric de la ciutat. Per remarcar aquest fet es van editar 8 de les fotografies en forma de postals, que es reeditaran per l'ocasió després d'haver-se exhaurit.

Així, el projecte ha comptat amb la col·laboració de 5 persones vinculades a la fotografia i a la ciutat. Éder Pozo, Jordi Preñanosa, Mercè Rial, Jordi Roca i Xavier Serrano han sigut els testimonis gràfics d'una visió detallista i resumida en quatre idees: la llar, el lloc on viure; l'àgora, el lloc on trobar-se; la fàbrica, el lloc on crear i innovar; i el mercat, indret on es produeix l'intercanvi.

Reedició de les postals

L'edició de les postals en la primera exposició va servir per posar en valor noves visions del Centre Històric de la ciutat. Les postals, distribuïdes gratuïtament, han estat ben rebudes per la ciutadania (s'han exhaurit) i s'han utilitzat, per exemple, com a felicitació de Nadal o com a material pedagògic a l'Escola Renaixença. A l'exposició de l'Englantina les postals es van utilitzar també per a recollir les percepcions de la ciutadania en una urna, mecanisme a través del qual s'han sortejat visites guiades al Centre Històric.

Ara, 8 de les fotografies es reeditaran en forma de postal. L'edició de les postals és iniciativa del Comissionat arrel de l'enquesta de percepció del Centre Històric duta a terme el maig passat. Té l'objectiu de posar en valor noves mirades que sovint queden amagades en la lectura patrimonial i tradicional del barri vell.

Les postals es podran trobar als establiments del programa Welcome! (Joieria Copèrnic, L'Orquídia Teixits,La Masia, Mercat Puigmercadal, Uró Joiers, Killing Weekend, Farmàcia Anna Solé, Toc TocLa Shop, Vermuteria Santa Rita i Puigbertran), als punts turístics (Oficina de Turisme, Carrer del Balç, Parc dela Sèquia, Museu dela Tècnica,la Seu,la Cova, Espai 1522, Museu Comarcal), i a altres equipaments municipals (Espai Jove Joan Amades, Biblioteca del Casino, Teatre Kursaal, Oficina d'Atenció al Ciutadà, Conservatori de Música i Casal de les Escodines).

Un nou exemple de col·laboració

L'exposició és un nou exemple de les iniciatives traçades pel Comissionat del Centre Històric que busquen la complicitat de tots els agents en la missió de posar en valor el Centre Històric de la ciutat. Un model similar al del recentment presentat mural de l'artista Berni Puig al carrer Vilanova.

En aquest cas, el Comissionat va detectar, mitjançant l'enquesta de percepció inserida en les votacions dels Pressupostos Participatius 2018, la necessitat de posar en valor noves visions crítiques i positives del Centre Històric. Per això va promoure un projecte fotogràfic que es resolgués en una exposició i l'edició de les postals.

La iniciativa pública va comptar amb la col·laboració de 5 fotògrafs vinculats a la ciutat, que van posar la mirada i van cedir les fotografies per a l'ús proposat. Per altra banda, seguint el corrent sinèrgic, L'Englantina es va oferir a acollir l'exposició i situar-la al cor del Barri Antic, amb la proximitat que es mereix la proposta.

Aquest cas d'èxit és, a parer del Comissionat, Pere Gassó, "una mostra del model a seguir amb la voluntat que el Centre Històric sigui un espai de vida i convivència". Afegeix que "hem d'aprofundir en la dinàmica de col·laboració efectiva entre totes les parts. L'Ajuntament proposa iniciatives i la societat respon".