La xarxa de fibra òptica pública comença a arribar al Moianès

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i l'alcaldessa de Sant Quirze Safaja, Anna Guixà
El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i l'alcaldessa de Sant Quirze Safaja, Anna Guixà | Laura Busquets
Redacció
04 de març del 2019
Actualitzat a les 19:18h
Sant Quirze Safaja (Moianès) és el primer municipi de la demarcació de Barcelona d'un total de 55 on arribarà la xarxa de fibra òptica pública fruit de l'acord entre el Govern i la Diputació. El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha visitat aquest dilluns les obres de desplegament de la xarxa entre Centelles i Sant Quirze i ha explicat que el compromís de l'executiu és aconseguir que el 2023 la fibra arribi a tots els municipis de Catalunya.

En el moment en què les obres a Sant Quirze acabin, l'arribada de fibra a les llars serà "senzilla", ja que el municipi "ha fet els deures" i ja té enllestides les connexions de la xarxa principal a cada casa o equipament. De moment la comercialitzadora que s'ha interessat en fer arribar el servei és Estabanell, però la infraestructura permetrà que qualsevol distribuïdora en pugui fer ús.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i l'alcaldessa de Sant Quirze Safaja, Anna Guixà, han visitat aquest dilluns les obres de desplegament de la xara de fibra òptica pública de la Generalitat que connectarà el municipi a l'anomenada Xarxa Oberta de Catalunya. En aquest cas, es tracta d'un tram de 17,2 quilòmetres entre Centelles (Osona) i Sant Quirze (Moianès), que passa per Sant Martí de Centelles. El recorregut, que va en paral·lel pel voral de les carreteres C-1413b i Bv-1241, ha requerit una inversió del Govern de 111.000 euros. 

Puigneró ha assenyalat que la fibra òptica és "una estructura tan imprescindible com l'electricitat o l'aigua". A més, ha dit, "serà una de les polítiques socials més importants del segle XXI perquè es tracta d'una infraestructura que permet que els ciutadans no s'hagin de desplaçar per poder-se desenvolupar tan a nivell social, laboral com de relacions".

El conseller ha destacat que l'objectiu del Govern és que el 2023 la fibra òptica sigui present a tots els municipis de Catalunya, i el 2020 ho sigui a totes les capitals de comarca. De fet, 29 d'elles ja estan connectades a dia d'avui. Aquesta connexió, ha explicat, evitarà que hi hagi ciutadans de primera i de segona i els igualarà en oportunitats. 

"Un quilòmetre d'asfalt et connecta al municipi veí, però un quilòmetre de fibra el connecta al món", ha assenyalat el conseller. En aquest sentit, l'alcaldessa, Anna Guixà, s'ha mostrat molt satisfeta que la infraestructura arribi al seu municipi. La previsió és que en dues setmanes les obres estiguin acabades i l'operador que s'ha interessat en fer arribar la fibra, Estabanell, pugui començar a operar.

Aquesta dilluns se signa al Palau de la Generalitat amb les quatre diputacions el Compromís Nacional pel Desplegament de la Fibra Òptica on es recull la voluntat de fer arribar la banda ampla a tot el país en els propers quatre anys.