El Parc de les Olors del Bages es farà a Castellnou

És un projecte que treballa el sector del cultiu i l'elaboració de productes derivats de les plantes aromàtiques, culinàries i medicinals, dinamitza l'àmbit social i cultural, i afavoreix la diversitat biològica

Presentació del Parc de les Olors de Castellnou de Bages
Presentació del Parc de les Olors de Castellnou de Bages | AjCnB
Redacció
04 de març del 2019
Actualitzat a les 17:08h
L'Ajuntament de Castellnou de Bages, seguint el seu eix programàtic de Natura, Esport i Cultura, impulsa El Parc de les Olors del Bages. Aquesta iniciativa es considera estratègica per al municipi, doncs serà l'eix econòmic i d'atracció turística sobre el que es vertebraran altres iniciatives locals. Alhora generarà vincles socials amb altres àmbits del teixit del poble, com poden ser l'escola, la pagesia i la gent gran. El parc central estarà situat al Nucli històric de Castellnou i comptarà amb una xarxa de col·laboradors en la producció i manufacturació, tan al municipi com a la comarca. Aquest projecte és una iniciativa de l'actual equip de govern que presideix el republicà Domènec Òrrit i compta amb la col·laboració de la propietat dels terrenys, Francesc Vilaseca, i la col·laboració social d'Ampans, el centre Sant Martí i la casa de colònies Dom Bosco.

Parc de les Olors neix com a projecte personal de la geògrafa paisatgista Pilar Comes. En un inici consistia en un jardí-plantació visitable, dissenyat, fet i explicat per ella mateixa. Davant de l'èxit i de les sol·licituds per fer-ne d'altres seguint el seu model, es creà un equip tècnic amb una arquitecta i una paisatgista botànica, constituint d'aquesta forma una franquícia social. Així es comença a desenvolupar una xarxa de parcs que avui dia consta de 22 centres a Catalunya (únicament un per comarca), a Mallorca i a Granada. 
 
Parc de les Olors treballa el sector del cultiu i l'elaboració de productes derivats de les plantes aromàtiques, culinàries i medicinals, dinamitza l'àmbit social i cultural, i afavoreix la diversitat biològica (abelles, altres insectes i mamífers). Proposa un model de desenvolupament rural sostenible en espais rurals marginals, però situats en indrets accessibles d'interès paisatgístic i amb una inversió assequible i una intervenció mínima, seguint sempre els criteris de l'agricultura ecològica per al cultiu de plantes aromàtiques i medicinals.

Cada Parc de les Olors és un jardí visitable amb característiques pròpies, on es poden fer visites guiades, tallers, cursos, etc. Així mateix, es poden comprar els productes de la marca a la pròpia agrobotiga de cada parc. L'estructura en xarxa, amb uns serveis centrals que ajuden a crear, gestionar i dinamitzar els diferents Parcs, fa que de manera col·laborativa es comparteixin els coneixements, s'innovi, s'estalviïn costos i es pugui garantir la comercialització dels productes a les agrobotigues de la marca.
 
Tanmateix fomenta la creació d'acords de col·laboració, programes de voluntariat, etc. amb empreses que disposen d'un programa de Responsabilitat Social i Ambiental. També les entitats que treballen amb persones amb discapacitat o risc d'exclusió social poden col·laborar amb la Xarxa Parc de les Olors per fer programes d'ocupació i formació per a aquests col·lectius. Les diferents activitats que inclou un Parc de les Olors: jardineria, educació, assecatge de plantes, elaboració de productes derivats, etc., permeten crear nous i estimulants contextos professionals vinculats al món rural i a la sostenibilitat.

En els proper dies s'iniciaran els treballs de la primera fase del Parc de les Olors, que consistiran en la recuperació de l'espai de la Font de Castellnou com a zona d'esbarjo i en el disseny i preparació dels terrenys on es faran les plantacions. Es preveu tenir el Parc de les olors de Castellnou totalment obert a la primavera de 2020.