El «top chef» David Garcia rep un piquet als seus restaurants per un cas d'explotació laboral

Acció Sindical del Bages i Aamas denuncien el "masclisme i racisme" del cuiner que, segons asseguren, va aprofitar-se de la situació de vulnerabilitat legal d'una treballadora

Piquet d'Acció Sindical del Bages i Aamas al restaurant To+
Piquet d'Acció Sindical del Bages i Aamas al restaurant To+ | ASB
Redacció
04 de març del 2019
Actualitzat a les 16:48h
Més de quaranta persones, convocades per Acció Sindical del Bages i l'Assemblea d'Afectades pel Masclisme i el Patriarcat de Manresa (Aamas), han realitzat un piquet de protesta a les portes dels restaurants La Manufactura i To+, a Valls de Torroella, regentats pel guanyador de Top Chef 2015 David Garcia. El xef ha estat denunciat per una extreballadora i membre del sindicat per diverses irregularitats quan treballava en les diferents empreses del Grup Tomàs, entre elles la no remuneració de nombroses hores extres -per valor de més de 6.000 euros-, l'impagament de la liquidació i l'obligació de netejar el domicili del cuiner en el seu dia lliure i de forma no remunerada.

L'afectada va començar a treballar al restaurant TO+ l'abril del 2017. Segons ha exposat, després de treballar quatre setmanes sense contracte, va demanar a Garcia que la contractés de forma legal. En aquest moment, Garcia li va comunicar que, en cas de voler seguir treballant per a ell, haurà de pagar ella mateixa de la seva butxaca les despeses de contractació. Segons expliquen des del sindicat, la treballadors tenia llavors, com també té ara, un permís de residència d'un any, la renovació del qual estava condicionada a la presentació d'un contracte indefinit a 40h setmanals i amb durada d'un any.

Davant d'aquesta situació, sempre segons fints sindicals, David Garcia li cobra 850 euros en concepte del que -li assegura- són les despeses de contractació. La treballadora signa el contracte de treball el 22/09/2017, previ pagament dels 850 euros, i segueix treballant per a David Garcia fins al 05/10/2018. En aquesta data, la treballadora signa la notificació de final de contracte que inclou la quantitat de 564,65 euros a liquidar per part de l'empresa. Segons la versió sindical,, aquesta liquidació no es va fer mai efectiva i, fruit de la irregularitat, la treballadora interposa una de les dues demandes judicials a les quals el xef enfronta per aquest cas.

El mateix dia que signa el final del contracte, treballa des de les 10h del matí al restaurant TO+ i fins a les 4:00h de la matinada, en una festa privada dels amics i familiars de Garcia. L'impagament de les hores extres realitzades tant aquell dia precís com en diverses dates al llarg de l'any, motiven la segona demanda judicial. En total, i tal i com es troba recollit a la demanda, el deute contret per l'empresa del famós cuiner amb la treballadora en concepte d'hores extres impagades suma un total de 6.057,81 euros.

A més a més, l'afectada va realitzar tasques de neteja no remunerades de forma habitual al domicili particular de Garcia, primer a Manresa i després a Santpedor. Aquestes feines no remunerades, "associades de forma naturalitzada i injusta a les dones de forma estructural", eren requerides normalment en dimarts, un dels dies lliures de la treballadora.

Acció Sindical del Bages denuncia, no només les irregularitats laborals amb que va incórrer l'empresa Gastronomia Tomàs, de Valls de Torroella, sinó "el masclisme i racisme" del seu director David Garcia, que va aprofitar-se que la capacitat d'elecció de la treballadora era nul·la perquè s'arriscava a perdre la feina si s'hi negava.

Després de conèixer la situació per la qual ha passat la treballaora en aquesta empresa, el sindicat va demanar una reunió a Gastronomia Tomàs per parlar d'aquestes qüestions i, en no obtenir resposta, i sempre "amb la porta oberta al diàleg", Acció Sindical del Bages s'ha decidit a fer públic el cas.