El Consell Comarcal coordina la Taula d'acollida dels joves que emigren sols

Taula comarcal per l'acollida, la protecció i la inclusió dels infants i joves migrats sols al Bages
Taula comarcal per l'acollida, la protecció i la inclusió dels infants i joves migrats sols al Bages | CCBages
Redacció
01 de març del 2019
Actualitzat a les 16:40h
Unes 25 persones entre representants polítics, tècnics municipals i agents socials han participat en la primera Taula per l'acollida, la protecció i la inclusió dels infants i joves migrats sols al Bages, que s'ha reunit aquest matí a la seu del Consell Comarcal. Aquest òrgan recull els encàrrecs i la tasca de la mateixa taula de la Catalunya Central però activant tots els recursos, professionals, centres i serveis de la comarca del Bages amb l'objectiu de millorar les actuacions d'acollida, protecció i inclusió d'aquests infants i joves que viuen al Bages i que són especialment vulnerables pel fet d'haver migrat sols. 

En la reunió s'ha presentat l'informe Els adolescents estrangers migrats sense referents familiars acollits a Catalunya elaborat per la Generalitat de Catalunya, en el qual es destaca que aquest 2019 es preveu que arribin uns 5.500 joves (50% més que l'any 2018), majoritàriament nois d'entre 15 i 17 anys provinents del Marroc. Davant d'aquest fet la Taula ha convingut que com millor es faci la seva acollida i protecció millor serà la seva inclusió, i els beneficis no seran només per cadascun d'ells sinó també per a la comarca del Bages.

El president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, ha presidit la Taula i ha expressat que "és molt important  que ens trobem i ens coordinem tots els que estem treballant amb aquests infants i joves, i poder tenir aquesta posada en comú de noves propostes per millorar les actuacions d'acollida, protecció i inclusió d'aquests infants i joves que viuen al Bages. Això ens enforteix com a societat i com a comarca, és una gran oportunitat per ells i per a nosaltres".

A la Taula s'han posat en comú projectes d'acollida rellevants com:

1- En primera instància s'està activant el Servei de Primera Acollida per tal que els joves majors de 16 anys puguin aprendre la llengua el més aviat possible i així millorar la seva inclusió mentre es soluciona la seva situació administrativa. És un dels temes que més preocupa als diferents serveis i professionals perquè fins que aquests adolescents i joves no tenen permís de residència no poden accedir a la majoria de recursos.

2- El programa de mentoria Català de Refugi que municipis com Castellnou de Bages i Santpedor estan realitzant com a prova pilot, que preveu que les persones que hagin fet formació sobre mentoria de persones refugiades ampliïn la seva formació per ser mentors de joves que emigren sols. També es va posar en comú l'experiència del treball amb referents joves que són majors d'edat però que quan van arribar aquí eren menors, o el programa per ajudar a aquests joves a obtenir el permís de treball.

Amb la voluntat de seguir aprofundint aquesta coordinació i desenvolupar projectes d'acollida més transversals i complets, la propera setmana es proposarà a la XAIR, la xarxa per l'acollida i la inclusió de les persones refugiades al Bages, que aquests dos òrgans s'unifiquin. La XAIR, liderada pel Consell Comarcal, està formada pels ajuntaments que acullen persones refugiades i entitats socials del Bages, es reuneix periòdicament i té per objectiu facilitar l'acollida i la inclusió de les persones demandants d'asil que arriben a la comarca.