Manresa, ciutat de cine: sèries, films, documentals, anuncis... i un (dissortat) espot de l'NBA

Amb el final de rodatge de la primera temporada de la sèrie "Hache" de Netflix, des de NacióManresa fem un repàs de tots els projectes audiovisuals que han tingut (o podrien haver tingut) la capital del Bages com a escenari principal

Preparació del rodatge d'«Hache» al carrer del Carme de Manresa
Preparació del rodatge d'«Hache» al carrer del Carme de Manresa | Pere Fontanals
27 de febrer del 2019
Actualitzat el 03 de juny a les 9:41h
Aquest dimarts al vespre va acabar-se el rodatge de la primera temporada de la sèrie Hache, que s'estrenarà, durant la tardor, a la plataforma Netflix. Manresa ha estat un dels indrets més concorreguts per Weekend Studio, la productora encarregada de tirar endavant la ficció. Des del novembre que l'equip televisiu s'ha anat traslladant, pràcticament mensualment, a la capital del Bages per a convertir-la en una ciutat dels anys seixanta, que és el període on se situa Hache.
 
Així, al llarg d'aquests tres mesos, zones com el Passeig, el carrer Magnet, l'Anònima, la Sèquia, la Pirelli, Crist Rei, la plaça Major, la Seu o la plaça d'en Creus han viatjat en el temps i s'han transformat en els exteriors d'aquesta ficció ideada per Verónica Fernández i protagonitzada per Adriana Ugarte, Pep Ambròs, Javier Rey, Eduardo Noriega, Marc Martínez i Íngrid Rubio. Una ficció inspirada en fets reals relacionats amb el tràfic d'heroïna a Barcelona, amb una jove prostituta, l'Helena (Ugarte) com a protagonista, que s'acabarà convertint en la líder d'una organització mafiosa de tràfic de drogues encapçalada, en un primer moment, per Malpica (Rey). Tot plegat, és clar, amb la persecució policial encarnada per Noriega i Martínez.
 
Ahir, doncs, i durant tot el dia, l'equip de la sèrie -amb els seus dos directors: Jorge Torregrossa i Fernando Trullols- va rodar el darrer capítol de la primera temporada, amb una foguera de Sant Joan que va poder-se veure tant a la plaça d'en Creus com a la plaça Major.
 
Onze rodatges en un any
 
Hache, però, no és ni el primer ni l'últim projecte audiovisual que ha comptat amb Manresa com a escenari principal. Deixant de banda la mítica Plácido; la sèrie de TV3 Rosa, o l'anunci de la loteria de Nadal de l'any 2010, la capital del Bages ha estat testimoni de moltes altres filmacions. Concretament, i només durant el 2018, van ser onze, els continguts televisius que es van rodar a la ciutat. Però podrien haver estat dotze...
 
El primer va anar a càrrec de la productora Icecream Pictures SL, que va fer servir el Teatre Conservatori com una de les escenes de l'espot publicitari del cotxe Hyundai Santa Fe. De fet, no era la primera vegada que el teatre més antic de la ciutat acollia el rodatge d'un anunci automobilístic: el mes de març del 2017, la productora Widescope va filmar-ne un per la marca de cotxes Lexus. Tampoc va ser la darrera, ja que després del de Hyundai, la mateixa productora en va enregistrar un altre de la marca Chevrolet Camaro.
 
Seguint en l'àmbit publicitari, al llarg del 2018, la prestigiosa productora creativa Canadà (autora d'anuncis de marques com Huawei, Ikea o d'alguns dels videoclips de la jove cantant Rosalía, entre d'altres) va escollir la Pirelli com un dels escenaris per un espot de la botiga online Joom.
 
El programa Rols de parella de TV3 també va aprofitar els encants de la Cova de Sant Ignasi per enregistrar-hi la trobada entre el cronista esportiu Ramon Besa i l'escriptor Jordi Puntí. També ho va fer la cadena espanyola Antena 3, amb la gravació del seu espot publicitari de Nadal, al carrer Jaume I, i l'acadèmia de cinema ESCAC, amb el llargmetratge Exercici Acadèmic.
 

Rodatge de l'anunci de Nadal d'Antena3 al carrer Jaume I Foto: Pere Fontanals


Ampans, juntament amb cinc entitats més de Bèlgica, Itàlia, França i Portugal van convertir la capital del Bages en una de les imatges de l'audiovisual corporatiu del projecte Enable "In Cuba", orientat a crear metodologies coproductives facilitadores d'iniciatives d'emprenedoria entre les persones amb discapacitat intel·lectual. Així mateix, el Consell Comarcal del Bages va fer servir imatges de la ciutat per elaborar un vídeo sobre el Geoparc de la Catalunya Central i l'associació Dones Visuals hi va rodar part del documental que explica el seu projecte Acció Viver.
 
Finalment, i per si no fos poc, la capital del Bages (concretament, la Pirelli) va ser la protagonista d'algunes de les escenes de la pel·lícula Durante la tormenta, produïda per Atresmedia i protagonitzada per Adriana Ugarte,  Chino Darín, Álvaro Morte i  Javier Gutiérrez.
 

Imatge de la pel·lícula Durante la tormenta Foto: Europa Press


L'espot amb James Harden i LeBron James que no va acabar reeixint
 
El complex del Nou Congost podria haver estat l'escenari d'un anunci de l'NBA per la marca Adidas amb els jugadors americans de primer nivell James Harden i LeBron James com a protagonistes. De fet, la productora que havia de dur a terme l'espot (Twentyfour-seven) ja ho tenia tot preparat perquè es fes efectiu. Finalment, però, no va poder ser.
 
Tal com ha pogut saber aquest diari, resulta que el contracte amb les dues estrelles basquetbolístiques era de tres hores (només tenien aquest marge de temps per rodar l'anunci). I ells eren a Eivissa. Es va acordar que volarien amb avioneta fins a Sabadell i d'allà agafarien un helicòpter que els duria a Manresa. La pega va ser que tant Harden com James, en el seu contracte, hi tenien una clàusula de seguretat que els impedia agafar helicòpters.
 

El famós basquetbolista LeBron James podria haver gravat un espot al complex del nou Congost de Manresa