«I la mort va caure del cel» s'acomiadarà diumenge amb un concert republicà

El cor InCordis farà el concert republicà
El cor InCordis farà el concert republicà | AjSnB
Redacció
25 de febrer del 2019
Actualitzat a les 14:31h
I la mort va caure del cel, l'exposició que commemora els 80 anys dels bombardeigs franquistes a Manresa, tancarà portes aquest diumenge 3 de març. Com a acte de clausura es farà un recital de cançons republicanes interpretades pel Cor reivindicatiu Incordis que començarà a les 12.30 h al Refugi Antiaeri del Grup Escolar Renaixença, al carrer del Canonge Montanyà.

Per aquells que ho desitgin és, també, l'última oportunitat per fruir de les darreres visites guiades que es duran a terme el mateix diumenge a les 11.30 i la 13 h.

Així tanca la mostra que ha estat instal·lada al Refugi Antiaeri del Grup Escolar Renaixença i que s'ha pogut visitar des del 18 de gener. Des d'aleshores, més de 1.200 persones han passat pel refugi en els horaris d'obertura. Entre setmana, en visites concertades, han passat més de 30 grups diferents d'estudiants dels centres educatius de la ciutat i la comarca.

Les visites han estat guiades per Josep Alert i Gemma Ribalta, tots dos especialistes en la història de la Guerra Civil a Manresa, i també per altres membres de l'Associació Història i Memòria de Manresa, entitat que ha promogut i comissariat l'exposició i les activitats complementàries que se n'han fet.

La mostra explica els fets que es van produir a les acaballes de la Guerra Civil i dedica un record especial a les 35 víctimes mortals que es van produir amb els bombardeigs de l'aviació franquista sobre la població civil. El comissariat de l'exposició ha estat a càrrec de Joaquim Aloy, Pep Castilla, Pep Corral, Conxita Parcerisas i Teresa Torra, membres de l'Associació Memòria i Història de Manresa. La documentació històrica ha anat a càrrec de Pere Gasol i Joaquim Aloy. El disseny i la producció són de L'arada creativitat social.

L'objectiu principal de la mostra ha estat el de recordar i donar a conèixer que, durant la Guerra Civil, l'aviació franquista, ajudada per les de Hitler i de Mussolini, va executar bombardeigs sistemàtics contra una població civil indefensa, que van provocar més de 5.000 morts a Catalunya. Manresa va ser bombardejada el 21 de desembre de 1938 i el 19 de gener de 1939 i van provocar la mort d'un mínim de 35 persones just abans que les tropes franquistes entressin a la capital del Bages, el 24 de gener de 1939.

L'exposició, un dels darrers actes de la Capitalitat de la Cultura Catalana de Manresa, s'emmarca en la commemoració dels 80 anys dels bombardeigs franquistes i el final de la Guerra Civil a Manresa Durant la commemoració s'han dut a terme tot un seguit d'activitats com l'Homenatge a la lleva del biberó i l'espectacle multidisciplinari Refugiar-se, a més de taules rodones, obres de teatre i presentació de documentals.