Demanen 10,5 milions i 6 anys de presó a Llorsan95 per defraudar a la Seguretat Social

El seu administrador va traslladar la seu de l'empresa a Fraga per aplicar irregularment el Conveni Col·lectiu de Transport de Mercaderies d'Osca, en comptes del de Barcelona, segons fiscalia

Polígon inustrial la Coromina de Balsareny
Polígon inustrial la Coromina de Balsareny | GSV
24 de febrer del 2019
Actualitzat a les 11:57h
L'Audiència Provincial de Barcelona jutjarà el proper dimarts l'empresa de transports de Balsareny Llorsan95, el seu administrador Venancio SL i un directiu proper a ell, Francisco CL, com a autors i còmplice d'un presumpte delicte de defraudació a la Seguretat Social. 

L'administrador de l'empresa, Venancio SL, fa front a una petició de 6 anys de presó i una multa de 4.965.916,45 euros, i Francisco CL, com a gerent d'altres empreses que feien de pont amb el principal acusat, pot ser condemnat a 23 mesos de presó i a una multa d'1.800.549,87 euros com a còmplice d'aquesta defrauació. Finalment, l'empresa Llorsan95, SL, s'enfronta a una petició de multa de 3.897.546,26 euros.

Segons l'escrit de fiscalia, el gener de 2006, onze anys després de la seva constitució, l'empresa Llorsan95 va traslladar el seu domicili fiscal des del carrer de la Mel de Balsareny a l'Av. de los Reyes Católicos de Fraga. Tota l'activitat es portava igualment des del centre de treball del Bages, i a l'Aragó només hi mantenia un despatx amb un treballador des d'on es tramitava la documentació dels contractes dels treballadors, que eren donats d'alta segons el Conveni Col·lectiu de Transport de Mercaderies d'Osca, en comptes el de Barcelona, que era el que els tocaria.

Malgrat que el domicili es va tornar a traslladar el mes de juny de 2010, al carrer Candasnos de Fraga, el centre de treball de l'empresa, la seva unitat productiva i organitzativa, continuava essent a Balsareny, al polígon industrial la Coromina, on tenia les naus, el centre logístic i les zones d'aparcament de camions i remolcs.

Venancio SL administrava l'empresa Llorsan95, i controlava altres empreses subsidiàries d'aquesta que, oficialment, eren administrades per l'altre acusat, Francisco CL, que segons la fiscalia estava al corrent de les maniobres del primer per defraudar a la Seguretat Social.

Canvi de conveni

Segons l'acuació, el canvi de comicili de l'empresa va ser un "ardit" de Venancio SL per reduir un 44%, aproximadament, els costos salarials i de Seguretat Social de l'empresa amb l'aplicació del conveni de la província d'Osca en comptes del de Barcelona, molt més gravós. Així, a partir d'abril de 2006, tots els treballadors de l'empresa van ser donats de baixa del codi de compte de cotització de Barcelona, i donats d'alta a Osca.

L'aplicació de les taules salarials de la província d'Osca en comptes de la de Barcelona va comportar la declaració per part de l'empresa de bases de cotització a la Seguretat Social inferiors a les que l'hagués correspost. Com a conseqüència, i seguns els càlculs de la Seguretat Social recollits per fiscalia, Llorsan95 va deixar d'ingressar 129.215 euros l'any 2009, 401.046 euros l'any 2010, 335.832 euros el 2011 i 127.089 euros el 2012. A partir de maig de 2012, la direcció de l'empresa va pactar amb els treballadors l'aplicació d'un Conveni Col·lectiu propi d'empresa.

La ficalia, que dona per perdudes les quotes impagades anteriors a 2009, per haver resultat prescrites, reclama també una indemnització a la Seguretat Social per 993.183 euros, de forma solidària entre l'empresa Llorsan95 i el seu administrador, Venancio SL, i subsidiàriament per Francisco CL.