El «crit d'alerta» (amb to festiu) de veïns de Monistrol de Calders per salvar Ca l'Espardenyer

La CUP, juntament amb dos col·lectius del municipi, ha organitzat, per aquest dissabte, una jornada lúdica i reflexiva al Centre Recreatiu

Edifici de Ca l'Espardenyer, a Monistrol de Calders
Edifici de Ca l'Espardenyer, a Monistrol de Calders | Patrice Blanquart
20 de febrer del 2019
Actualitzat a les 12:11h
La plataforma Salvem Ca l'Espardenyer, el col·lectiu La Festeta i la CUP de Monistrol de Calders han organitzat, per aquest dissabte, 23 de febrer, una jornada lúdica però reivindicativa per defensar "el valor patrimonial" de Ca l'Espardenyer, una de les cases més antigues d'aquest municipi del Moianès, que data del segle XVII, i que ja fa anys que és motiu de discòrdia entre els veïns de la vila. Concretament des del 2016 quan, en un ple municipal, les formacions MDI -vinculada a ERC- i CDC van aprovar-ne l'enderrocament per a construir-hi una gran plaça.

Aquesta decisió, però, no va agradar a la CUP que, fent d'altaveu de diversos veïns, va aprofitar la Festa Major Alternativa que cada any organitzava i la va convertir en l'anomenada Festeta Major, una celebració lúdica el rerefons de la qual era lluitar per evitar la desaparició de Ca l'Espardenyer, situat al bell mig del poble i adquirit per l'Ajuntament durant el mandat de la socialista Mercè Cardona.

Paral·lelament també es va crear Salvem Ca l'Espardenyer, que va acabar convertint-se en la plataforma de referència de lluita per la causa. "Creiem que la idea de tirar l'edifici a terra és totalment obsoleta: estem parlant d'un immoble històric, que està en un bon estat de conservació i que la seva rehabilitació fins i tot podria ser d'un cost inferior al que costaria enderrocar-lo", exposaven des de la formació de l'esquerra independentista en una entrevista a aquest diari.

És amb la voluntat de seguir impulsant accions de protesta que s'ha organitzat la jornada de dissabte. Sota el títol SOS Ca l'Espardenyer, l'acció festiva pretén fer ressonar "un crit d'alerta" que "faci trontollar els fonaments d'aquells governs que no respecten el que és de totes; el que ens ajuda a saber qui som, i el que ens permet tenir una visió col·lectiva de l'espai públic per posar-lo al servei de les necessitats que entre totes hem de definir", manifesten des de la CUP.

És per això que la proposta engegarà amb un debat obert a la ciutadania en el qual es parlarà de les possibles alternatives de futur de la casa històrica. Entre d'altres, es posarà damunt la taula la creació d'un catàleg de béns immobles protegits "on no hi prevalguin els criteris comercials i economicistes"; la possibilitat d'usar Ca l'Espardenyer com un "espai polivalent on situar-hi un museu, un centre d'interpretació o una biblioteca i on acollir-hi propostes culturals i l'activitat de les entitats", i la reivindicació de la memòria històrica.

Aquesta primera part de la jornada tindrà lloc al Centre Recreatiu del poble i començarà a les onze del matí. Una hora més tard, i a la mateixa ubicació, la cantautora Mònica Guiteras oferirà un concert en acústic que serà el preludi d'una calçotada popular. La tarda s'inaugurarà amb un espectacle d'animació infantil a càrrec de Tunqueque i finalitzarà amb els concerts en directe del duet de cantautors Enric Armengol i Quico Palomar; dels rapers Ivánkhaos i Xarki Skinny; del grup d'humoristes Mambes; de la banda de hip-hop La Perrera; del conjunt Veus Distòpiques, i de la formació de reggae i rumba Skaptus.