La celebració de l'any nou xinès arrela a Manresa

La comunitat xinesa n'ha fet la segona edició al teatre Conservatori aquest diumenge

Celebració de l'Any Nou Xinès a la plaça Sant Domènec
Celebració de l'Any Nou Xinès a la plaça Sant Domènec | Àlex Gómez Ribera
17 de febrer del 2019
Actualitzat el 18 de febrer a les 10:25h
El 5 de febrer va arribar l'any nou xinès, anomenat l'any del porc. L'any passat la comunitat xinesa de Manresa va decidir organitzar la primera edició d'aquesta celebració a la ciutat, un esdeveniment que, al mateix temps, va ser una carta de presentació d'aquest col·lectiu asiàtic a la capital del Bages. La primera experiència va ser satisfactòria i aquest diumenge a la tarda s'ha celebrat la segona edició, l'any passat va ser a l'auditori de la Plana de l'Om i enguany ha estat en un emplaçament més gran: el teatre Conservatori.

La segona edició de la celebració de l'any nou xinès ha estat, de nou, un èxit de participació, amb la presencia de diversos grups que han fet actuacions artístiques relacionades amb la cultura xinesa i amb un públic d'origen xinès però també local. La presencia institucional ha estat important amb diversos representants de la comunitat xinesa, membres de l'Ajuntament de Manresa encapçalats per l'alcalde Valentí Junyent i, també, altres representants d'ajuntaments de la comarca.

L'acte, organitzat pel Centre Cultural Xinès i l'Associació Xinesa de la Catalunya Central, ha començat a les 5 de la tarda amb una cerimònia d'obertura a la plaça de Sant Domènec on s'hi ha pogut veure l'actuació d'un dels tradicionals dracs xinesos, tot seguit la celebració ha continuat a l'interior del Teatre Conservatori amb un festival artístic basat en la Xina i les seves tradicions.
 

Representants de la comunitat xinesa del Bages amb l'alcalde i regidors. Foto: Àlex Gómez Ribera


Abans de començar l'espectacle ha estat el torn dels discursos. Els representants de la comunitat xinesa, entre les quals hi havia la presidenta del Centre Cultural Xinès de Manresa, Xiaobing Wang, han volgut destacar la voluntat d'obertura, acceptació i intercanvi de la comunitat xinesa que habita la ciutat i les ganes de compartir la seva cultura. També han volgut agrair les facilitats que ha posat l'Ajuntament de Manresa per a la celebració, un fet que, segons els representants xinesos, és una mostra d'amistat amb la Xina. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha volgut destacar la capital del Bages és una ciutat d'acollida on hi conviuen persones de cent nacionalitats, i entre totes aquestes la xinesa és la tercera comunitat estrangera més nombrosa. Finalment, Junyent, ha remarcat la mida abastable d'una ciutat com Manresa, un fet que, segons Junyent, facilita que totes les persones es puguin conèixer més fàcilment.

Danses, cants i poesia han transportat el teatre Conservatori fins a la Xina, un espectacle que ha posat de manifest la importància i el dinamisme de la comunitat xinesa a Manresa i comarca.