Salvem el Pla de Bages es presenta davant 75 persones preocupades pel POUM de Sant Fruitós

La plataforma va exposar les raons per demanar un major debat del documents urbanístic del municipi bagenc

Presentació de la plataforma Salvem el Pla de Bages, a Sant Fruitós
Presentació de la plataforma Salvem el Pla de Bages, a Sant Fruitós | Meandre
Redacció
16 de febrer del 2019
Actualitzat el 17 de febrer a les 20:38h
La presentació de la Plataforma Salvem el Pla de Bages reuneix 75 persones interessades en el que pot representar l'aprovació del nou POUM de Sant Fruitós pel patrimoni natural del Pla de Bages.

Malgrat el canvi de local, per la prohibició a última hora per part de l'Ajuntament de celebrar l'acte a la Sala Cooperativa, la presentació de la Plataforma Salvem el Pla de Bages ha estat molt concorregua per un públic interessat en el que pot representar l'aprovació del nou POUM de Sant Fruitós en cas que sigui aprovat en el proper ple.

Durant l'acte, s'ha posat èmfasi en el caràcter supramunicipal i apolític dels membres de la nova plataforma, i en el que podria representar pel patrimoni natural i pel ja trossejat Pla de Bages, la reserva de 2,5 vegades més per a sòl industrial en el municipi quan el 40% d'aquest tipus de sòl construït està des de fa anys desocupat.

S'ha posat també èmfasi en el fet que els àmbits assenyalats com a reserva de sòl industrial són avui els únics corredors ecològics preservats entre les conques del Llobregat i Cardener, fet que representaria la pràctica desaparició dels valors natural que avui encara representa el conjunt del mosaic agroforestal del Pla de Bages. 

Les peticions de Salvem el Pla de Bages es divieixen en tres demandes principals. No incloure reserves de sòl per a activitat industrial pel fet que genera degradació del territori assenyalat a curt termini i pel fet que el municipi compta avui amb sòl industrial més que suficient.

També, la preservació del corredor verd entre les conques de Llobregat i Cardener i si s'escau desqualificar el sol industrial que impedeix avui la connectivitat agroecològica.

I, finalment, un planejament i gestió de polígons amb visió supramunicipal, sempre més efectiva i menys cara, d'acord amb les necessitats reals i objectius territorials. Mai s'hauria de generar insolidaritat entre municipis.

La Plataforma ha posat en qüestió la idoneïtat de la proposta feta en l'últim comunicat de l'actual govern municipal en que es proposa que una vegada aprovat el POUM, es faci una consulta als habitants de Sant Fruitós per saber si aproven o no la reserva de sol redactada en el nou Pla d'ordenació. El que es proposa des de Salvem el Pla de Bages és que en tot cas el Pla d'Ordenació en la seva globalitat, sigui debatut abans de la seva aprovació amb un procés participatiu real.

L'acte ha finalitzat amb el convit a la caminada explicativa sobre el terreny d'aquest proper diumenge dia 17 de febrer. Se sortirà de l'Institut a les 9 el matí i es faran 8 km pels àmbits naturals que estan en perill.