El pregó infantil de la Llum recrea la història de la construcció de la Sèquia

Alumnes de les escoles Jeroni de Moragas, Oms i de Prat i Renaixença han participat en un pregó que ha combinat música i una escenificació teatral per recordar aquest fet històric

Pregó infantil de la Llum, aquest divendres a l'Ajuntament
Pregó infantil de la Llum, aquest divendres a l'Ajuntament | AjM
Redacció
15 de febrer del 2019
Actualitzat el 16 de febrer a les 10:01h
La construcció de la Sèquia i el Misteri de la Llum han estat al centre del pregó infantil que s'ha dut a terme aquest matí en un Saló de Sessions ple de gom a gom amb més d'un centenar d'alumnes, mestres, regidors i representants dels administradors e la Llum. L'alumnat, de 6è de Primària i d'Educació Secundària Obligatòria de l'escola Jeroni de Moragas, de 5è de Primària de l'Oms i de Prat, i de 6è de Primària de la Renaixença han estat els encarregats de donar vida a una representació teatral que ha comptat amb música i un atrezzo elaborat pels mateixos alumnes.

L'acte l'ha obert l'alcalde, Valentí Junyent, i seguidament ha intervingut Antoni Erro, president de la Federació d'Associació de Veïns de Manresa, entitat administradora de la Festa de la Misteriosa Llum d'enguany. Erro ha recordat que avui se celebra l'inici dels actes de la Festa de la Llum, una festa "singular, representativa i carregada de valors espirituals, socials i cívics".

Antoni Erro ha assenyalat que, des de la Federació d'Associació de Veïns de Manresa, es vol participar des d'una forma activa en els processos de consolidació personal durant la infantesa a través de les "vuit biblioteques veïnals per a nens de 6 a 12 anys, on tenen un espai de proximitat". També ha fet referència a l'itinerari botànic que s'ha inaugurat avui al migdia al Parc de Puigterrà, una de les noves propostes introduïdes a la Festa de la Llum d'enguany, i ha animat a tothom a que el vagi a veure per "tenir un aprofitament educatiu més enllà del seu interès mediambiental".

Per últim, el president de l'entitat administradora de la Festa de la Llum d'enguany ha volgut agrair a l'Ajuntament de Manresa pel seu suport i per tirar endavant aquests projectes; i ha desitjat que des de les diferents maneres d'educar i entendre l'educació que representen les escoles participants al pregó, han de "ser capaços d'integrar en el vostre caràcter valors com el diàleg i la concòrdia, màxims exponents de la Festa de la Llum".

A continuació, l'alumnat ha desenvolupat el pregó representant i interpretant com va ser el procés de construcció de la Sèquia; des dels problemes amb el bisbe Galceran Sacosta fins al miracle de la Llum. Tots ells han volgut recordar que "la unió, valentia i coratge dels que van lluitar per nosaltres poden superar dificultats".

Un cop finalitzada la interpretació del pregó per part de l'alumnat, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha felicitat a les escoles participants del pregó d'enguany per "l'excel·lent feina, fruit de la tasca conjunta dels alumnes i mestres", que amb els seus textos i cançons "han repassat la història de la construcció de la Sèquia". Ha recordat que gràcies als nostres avantpassats manresans "va poder arribar l'aigua a la ciutat i que encara avui, 700 anys després, continua arribant des del riu Llobregat a través de la Sèquia"; i ha remarcat que ells van tenis clars valors com l'esforç, l'enginy i la dedicació, valors que avui hem de mantenir ben vius i que cal "ser valents i treballar junts per trobar solucions als problemes de la ciutat".

L'alcalde ha manifestat el seu agraïment als joves alumnes perquè amb aquests actes "aprenen i difonen la història de la ciutat", que cada any es recorda a través de la Festa de la Llum.

Per cloure, ha agraït al professorat i a l'alumnat per haver recreat aquells fets, "que són molt importants per la història de Manresa", i per recordar que hem de seguir treballant pel que creiem necessari, que no hem d'esperar-nos que algú ens resolgui els problemes sinó que hem de treballar amb esforç i tenacitat per resoldre'ls; perquè "buscant solucions, i amb diàleg i concòrdia es pot aconseguir tot el que es plantegi".

Posteriorment, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha fet obsequi d'una reproducció de l'escultura La Ben Plantada, de Josep Clarà als directors de les escoles: Alba Cortina, de Jeroni de Moragas; Gemma Vilaseca, de l'Oms i de Prat; i Pere Cano, de la Renaixença.

L'acte ha conclòs amb el cant dels Goigs de Llum, a càrrec dels alumnes de les tres escoles i de tots els assistents i sota la direcció de Jaume Serra. Abans de marxar, representants de les escoles han signat el Llibre d'Honor de la Ciutat de Manresa.