Les persones desallotjades de l'edifici incendiat no podran tornar a casa fins que no es repari

L'Ajuntament ofereix suport per allotjar persones que ho necessitin, però fins ara tots han manifestat que poden quedar-se a casa de familiars o amics

Densa columna de fum en l'edifici incendiat de Manresa
Densa columna de fum en l'edifici incendiat de Manresa | MBB
Redacció
07 de febrer del 2019
Actualitzat el 08 de febrer a la 13:55h
Els 29 veïns i veïnes afectats per l'incendi d'aquest dimecres al número 150 de la carretera del Pont de Vilomara trigaran uns dies a poder tornar a casa. Tot i que, com es va determinar en la inspecció feta just després de l'incendi, l'edifici no va patir problemes estructurals greus, l'Ajuntament de Manresa ha determinat que es manté el desallotjament fins que es retiri la runa, es faci la neteja necessària i es revisin les instal·lacions, i fins que la comunitat de propietaris no aporti un informe tècnic sobre la seguretat de l'edifici en conjunt i cadascun dels pisos. També s'ha de dur a terme la substitució de les finestres i portes danyades i renovar els baixants d'aigües pluvials del celobert, que van quedar molt danyats.

Així s'ha explicat aquest migdia a les persones afectades, en una reunió que ha tingut lloc aquest migdia a l'Ajuntament de Manresa, a la qual ha participat el regidor d'Urbanisme i Llicències, Marc Aloy, i tècnics de les àrees de Territori, Protecció Civil, Serveis Socials i Policia Local. En la reunió s'ha comunicat als veïns i veïnes la situació i el consistori s'ha posat a la seva disposició per col·laborar a trobar un allotjament alternatiu en el cas que fos necessari. Els afectats han manifestat que poden quedar-se de moment a casa de familiars o amics, o bé que les companyies d'assegurances els cobreixen l'estada a establiments hotelers.

A partir d'aquesta tarda, i sota custòdia d'agents de la Policia Local, els veïns i veïnes afectats poden entrar al pis a recollir les pertinences que necessitin. S'han establert uns horaris de matí i tarda, dijous i divendres, i dimarts i dijous de la setmana vinent. S'ha recordat que es tracta d'una situació d'emergència i per tant es demana que l'estada als pisos sigui breu i que no hi vagin més d'una o dues persones alhora.

Es preveu que, un cop fetes les revisions de les companyies d'assegurances, efectuades les reparacions requerides i aportat l'informe tècnic, els veïns puguin tornar a casa, de manera esglaonada. Els veïns dels pisos amb poques afectacions hi podran accedir més aviat que els que han tingut més danys. Sí que trigaran més les persones que viuen als pisos que van quedar afectats parcialment (el 5è 1a i el 2n 2a) i sobretot l'habitatge on es va originar el foc, el 3r 1a, que va quedar totalment calcinat i necessitarà una reforma integral. Per a divendres de la setmana que ve s'ha convocat una nova reunió per valorar la situació.

D'altra banda, la policia científica dels Mossos d'Esquadra ha descartat que el foc s'originés fruit d'un acte delictiu i que, per tant, es considera un accident. L'incendi es va declarar al voltant de 2/4 de 10 del matí d'ahir al número 150 de la carretera del Pont de Vilomara, concretament al tercer pis, primera porta. A través del celobert, el foc es va propagar i va afectar també el 5è 1a i el 2n 2a, amb algunes habitacions afectades en cadascun d'aquests dos pisos. L'incendi es va controlar a les 11 del matí.

L'incendi va afectar les finestres de tots els habitatges que donen al celobert. A l'immoble hi ha 13 habitatges, dels quals 12 estan habitats, tot i que una de les famílies no hi viu en aquest moment. Els equips d'emergència van desallotjar tots els pisos. Fins a 2/4 d'1, dues persones han estat confinades al terrat de l'edifici: una persona amb mobilitat reduïda i una altra que ha accedit a l'edifici per col·laborar en el desallotjament i ajudar els veïns.

El sinistre va provocar ferides lleus a quatre persones. Una d'elles viu al pis més afectat, i una altra és la persona amb mobilitat reduïda que va quedat confinada al terrat. Tots dos van ser atesos per problemes respiratoris i van ser donats d'alta. També van patit cremades lleus dos bombers que treballaven en l'extinció.