El primer denunciant dels abusos a Montserrat exigeix la dimissió del pare abat

Miguel Ángel Hurtado lamenta que Josep Maria Soler no hagi fet res malgrat que s’estigui demostrant que el mossèn “va ser un depredador”

Peter Saunders, de la Comissió Antipederastia del Vaticà, i Miguel Ángel Hurtado
Peter Saunders, de la Comissió Antipederastia del Vaticà, i Miguel Ángel Hurtado | Gemma Aleman
Redacció
03 de febrer del 2019
Actualitzat a les 22:07h
El primer denunciant dels abusos a Montserrat, Miguel Ángel Hurtado, ha exigit la dimissió del pare abat, Josep Maria Soler. En un acte convocat a la mateixa muntanya, Hurtado ha lamentat els progressius casos que estan sortint a la llum i que el màxim responsable religiós de Montserrat no estigui fent res malgrat que s'està demostrant que el mossèn denunciat "va ser un depredador". Hurtado també ha criticat la "poca transparència" de la comissió que s'ha creat per investigar els possibles casos i que entre els seus integrants hi hagi un religiós de Montserrat.

Segons Hurtado, el fet que l'Abadia de Montserrat hagi reconegut que no va denunciar els fets a la policia, ni va realitzar cap investigació és motiu suficient per exigir la dimissió de l'abat. Lamenta que, "malgrat que s'estigui demostrant que va ser un depredador sexual en sèrie", el pare abat hagi esperat a l'homilia d'aquest diumenge per parlar. "Això no és transparència, és reparació de danys", ha dit, tot afegint que "el responsable d'una institució com Montserrat hauria d'haver donat explicacions des del primer dia". Ha recordat que, conjuntament amb ell, a hores d'ara quatre persones més han reconegut haver estat víctimes dels abusos del monjo Andreu Soler.

Dubtes en la comissió

Hurtado ha posat en dubte que la comissió externa que s'ha creat per investigar possibles casos d'abusos sexuals a Montserrat funcioni. D'una banda per la presència d'un membre de la comunitat eclesiàstica de Montserrat, però també per la d'un "antic conseller de la Generalitat". A més, ha lamentat que no hi hagi víctimes d'abusos ni cap integrant de la Fundació Vicki Bernadet, que treballa per la prevenció. Creu que s'hauria de crear una de nova "completament independent" i amb perfils més neutres com seria "el del síndic de greuges".

El denunciant també ha criticat que el "password" del correu que s'ha creat perquè possibles víctimes d'abusos a Montserrat puguin denunciar els fets "només el té l'abadia". Considera que la comunitat religiosa hauria de mantenir-se al marge d'aquesta comissió i només tenir accés a les conclusions un cop estiguin enllestides.

En la seva protesta, Hurtado ha estat acompanyat de Peter Saunders, que va ser membre de la comissió antipederàstia del Vaticà; i Juan Cuatrecasas, president de l'Associació Infàncies Robades (AIR). Tots dos han posat en dubtes la voluntat real de l'església d'investigar i condemnar els abusos sexuals.

Hurtado ha denunciat els fets prèviament a l'homilia d'aquest diumenge en la que el pare abat ha demanat perdó a les presumptes víctimes dels abusos. No ha volgut entrar a la cerimònia religiosa per no "destorbar" el funcionament de l'ofici. Un cop acabada i, en declaracions a l'ACN, ha reconegut que el "perdó arriba tard" i que el pare abat no ha acabat de reconèixer literalment que es produïssin els fets pel que considera que no hauria de seguir al capdavant de la institució.