Reconeixement laboral

​Manresa engega un projecte per incentivar i reconèixer les treballadores de la llar i de les cures

Es tracta de "Llars i cures, feines dignes", adreçat a millorar el reconeixement social i la formació d'aquestes persones

per NacióDigital, Manresa | 31 de gener de 2019 a les 12:38 |
Manresa impulsa un projecte per incentivar l'ocupació de qualitat per a treballadores de la llar i de les cures | AFT
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les instal·lacions del Palau Firal de Manresa han acollit una sessió informativa de l'Ajuntament de Manresa per presentar Llars i cures, feines dignes, un nou projecte adreçat a la dinamització i professionalització del treball de la llar i de les cures.

L'acte de presentació del nou projecte -subvencionat pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals- ha anat a càrrec de la regidora d'Ocupació de l'Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz Mas i de les tècniques del projecte, Liz Massip i Maria Rosa Garcia. També ha comptat amb l'assistència de tècnics i tècniques d'ocupació d'altres poblacions de la Catalunya Central i de representants d'entitats i agents socioeconòmics del territori.


Els treballs de cures són totes aquelles feines que permeten el sosteniment de la vida i del benestar de les persones. Per tant, comprenen les feines de neteja, cures d'infants i familiars i totes les feines de suport a la família i a la llar. Aquestes feines són, avui, assumides per persones, majoritàriament dones i migrades, amb unes condicions de precarietat i desprotecció especialment dures. Com a treballadores del règim especial de la llar, no tenen equiparades les seves condicions laborals a la de la resta de persones assalariades.

El projecte Llar i cures, feines dignes busca, doncs, incentivar l'ocupació de qualitat en tot el sector de l'economia de les cures. Això es pretén aconseguir través de la sensibilització de la població, la creació de recursos ocupacionals per als/les professionals del sector, i el suport i dinamització de la demanda d'aquests serveis, sota empreses o projectes que garanteixin unes condicions de treball dignes. El projecte forma part de les accions incloses dins el Pacte de Ciutat per a la promoció econòmica i la cohesió social, i dins el Pla d'Igualtat, per reconèixer el treball vinculat a la cura de persones i la no precarització de les feines eminentment femenines.


Accions per al 2019

Amb aquest objectiu, des de l'Ajuntament de Manresa es preveu realitzar diverses accions durant aquest 2019 per millorar la formació, l'apoderament i dotar les treballadores de  recursos ocupacionals adaptats. Mitjançant tutories i entrevistes personals es definirà, d'entre tots els recursos formatius disponibles, el més adient per a cada perfil. En aquest sentit, es posaran a disposició de les persones participants un gran ventall de formacions, tallers i capacitacions.
 

La presentació del projecte s'ha fet al Palau Firal Foto: AjM


També hi haurà accions de suport a projectes i sistemes de contractació que garanteixin unes condicions laborals dignes. Es buscarà promoure la creació d'una empresa d'inserció i d'una iniciativa d'economia social, com també d'empreses que es comprometin a garantir unes condicions laborals dignes.

Així mateix, el projecte es complementa amb accions de sensibilització i reconeixement social del sector, com la d'elaborar una guia dirigida als/les treballador/es del sector, que contingui tots els seus drets i deures laborals, i una altra [guia] pensada per als clients, amb l'explicació del procediment de contractació, la taula de salaris i altra informació relacionada. També es realitzaran jornades i tallers de difusió de la importància d'aquestes feines i de la seva dignificació.

Totes les persones interessades a participar en el projecte, en ampliar informació o en realitzar algun curs poden enviar un correu a llaricures@ajmanresa.cat; trucar al  93 877 64 90  o anar presencialment al Centre d'Iniciatives per a l'Ocupació (CIO) .
 

 

Participació